Dit jaar worden 50 extra specialisten aangeworven in de strijd tegen cybercriminaliteit. Tien van hen gaan aan de slag bij het Centrum voor cybersecurity België, waarvoor op de laatste ministerraad van 2013 het wettelijk kader werd goedgekeurd. De anderen worden gerekruteerd voor de Federal Computer Crime Unit (FCCU) en het Computer Emergency Response Team (CERT.be).De regering voorziet ook een budget van 10 miljoen euro.

Dat zei Pascal Petry, veiligheidsadviseur van de premier, op een hoorzitting over de problematiek in de Senaat. Petry werd samen met Luc Beirens (hoofd van de FCCU) en Christian Van Heurck (coördinator van CERT.be) gehoord in het kader van de bespreking van twee voorstellen van resolutie van de N-VA over de beveiliging van communicatie- en informatiesystemen tegen cyberaanvallen.

Zowel Beirens als Van Heurck stelden dat die extra mensen en middelen nodig zijn om de strijd tegen cybercrime - een fenomeen dat spectaculair toeneemt - naar behoren te kunnen voeren. Belgacom deed na het ontdekken van de malware op hun systeem vorig jaar een beroep op een buitenlandse firma, omdat noch bij de Belgische overheid, noch bij de vaderlandse bedrijven de nodige knowhow en apparatuur ter beschikking was. En naast grootschalige cyberinbraken zoals de aanval op Belgacom, zijn er nog heel wat cyberzaken die nooit in de pers geraken of zelfs niet gemeld worden, luidt het.

500 meldingen en 304 cyberincidenten per maand in 2013

In 2013 kwamen bij CERT.be ruim 500 meldingen per maand binnen, wat overeenkwam met gemiddeld 304 cyberincidenten. In 2012 ging het nog om 322 meldingen en 165 incidenten per maand, in 2010 om 178 meldingen en 116 incidenten per maand. Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers die Nele Lijnen van Open Vld ontving als antwoord op een schriftelijke vraag.

De FCCU van de federale politie telt momenteel op federaal niveau 27 voltijdse betrekkingen (FTE), en telt in de 25 regionale Computer Crime Units nog eens 180 FTE's. Daarnaast heeft het federaal parket 3 gespecialiseerde magistraten in dienst. Het kader van CERT.be beschikt over 5 FTE's voor veiligheidsanalisten, 1 FTE voor communicatie en 1 coördinator. Het Centrum voor cybersecurity België krijgt een budget van 1,3 miljoen euro in 2014 en zal tien mensen tellen. Daarnaast zullen dit jaar dus nog 50 specialisten aangenomen worden, zowel voor het Centrum als voor de betrokken diensten zoals de FCCU en CERT.be, en wordt er een budget van 10 miljoen euro voorzien.

Met deze maatregelen lijken al heel wat van de voorstellen in de resolutie van Karl Vanlouwe (N-VA) ingelost. De tekst zal dus grondig herschreven moeten worden, aldus commissievoorzitter Philippe Moureaux (PS). (Belga/MI)

Dit jaar worden 50 extra specialisten aangeworven in de strijd tegen cybercriminaliteit. Tien van hen gaan aan de slag bij het Centrum voor cybersecurity België, waarvoor op de laatste ministerraad van 2013 het wettelijk kader werd goedgekeurd. De anderen worden gerekruteerd voor de Federal Computer Crime Unit (FCCU) en het Computer Emergency Response Team (CERT.be).De regering voorziet ook een budget van 10 miljoen euro.Dat zei Pascal Petry, veiligheidsadviseur van de premier, op een hoorzitting over de problematiek in de Senaat. Petry werd samen met Luc Beirens (hoofd van de FCCU) en Christian Van Heurck (coördinator van CERT.be) gehoord in het kader van de bespreking van twee voorstellen van resolutie van de N-VA over de beveiliging van communicatie- en informatiesystemen tegen cyberaanvallen. Zowel Beirens als Van Heurck stelden dat die extra mensen en middelen nodig zijn om de strijd tegen cybercrime - een fenomeen dat spectaculair toeneemt - naar behoren te kunnen voeren. Belgacom deed na het ontdekken van de malware op hun systeem vorig jaar een beroep op een buitenlandse firma, omdat noch bij de Belgische overheid, noch bij de vaderlandse bedrijven de nodige knowhow en apparatuur ter beschikking was. En naast grootschalige cyberinbraken zoals de aanval op Belgacom, zijn er nog heel wat cyberzaken die nooit in de pers geraken of zelfs niet gemeld worden, luidt het. 500 meldingen en 304 cyberincidenten per maand in 2013In 2013 kwamen bij CERT.be ruim 500 meldingen per maand binnen, wat overeenkwam met gemiddeld 304 cyberincidenten. In 2012 ging het nog om 322 meldingen en 165 incidenten per maand, in 2010 om 178 meldingen en 116 incidenten per maand. Dat blijkt uit gedetailleerde cijfers die Nele Lijnen van Open Vld ontving als antwoord op een schriftelijke vraag. De FCCU van de federale politie telt momenteel op federaal niveau 27 voltijdse betrekkingen (FTE), en telt in de 25 regionale Computer Crime Units nog eens 180 FTE's. Daarnaast heeft het federaal parket 3 gespecialiseerde magistraten in dienst. Het kader van CERT.be beschikt over 5 FTE's voor veiligheidsanalisten, 1 FTE voor communicatie en 1 coördinator. Het Centrum voor cybersecurity België krijgt een budget van 1,3 miljoen euro in 2014 en zal tien mensen tellen. Daarnaast zullen dit jaar dus nog 50 specialisten aangenomen worden, zowel voor het Centrum als voor de betrokken diensten zoals de FCCU en CERT.be, en wordt er een budget van 10 miljoen euro voorzien. Met deze maatregelen lijken al heel wat van de voorstellen in de resolutie van Karl Vanlouwe (N-VA) ingelost. De tekst zal dus grondig herschreven moeten worden, aldus commissievoorzitter Philippe Moureaux (PS). (Belga/MI)