CyArk wil binnen een tijdspanne van 5 jaar 500 belangrijke antieke gebouwen met 3D-lasertechnologie tot op de millimeter nauwkeurig inscannen.

Zo moeten monumentale culturele sites digitaal bewaard blijven voor het nageslacht, ook al zijn ze door oorlogen of natuurrampen beschadigd of verwoest. In Uganda is men er middels deze 3D-kopieën in geslaagd verwoeste tombes opnieuw in zijn originele vorm te restaureren.

Er zijn al 3D-kopieën van ruim honderd monumenten gemaakt, waaronder de Toren van Pisa en Mount Rushmore. Daar horen vooralsnog geen Belgische gebouwen bij.

Het digitaliseren van een gebouw is goed voor 10.000 GB, het equivalent van 200 vrachtwagens papier. Alles wordt bewaard in Iron Mountain, een ondergronds datacenter in Pennsylvania.

De aanleiding voor het project, een initiatief van stichter Ben Kacyra en zijn vrouw, was de door de Taliban vernietigde Afghaanse Buddha-beelden in 2001.

CyArk wil binnen een tijdspanne van 5 jaar 500 belangrijke antieke gebouwen met 3D-lasertechnologie tot op de millimeter nauwkeurig inscannen. Zo moeten monumentale culturele sites digitaal bewaard blijven voor het nageslacht, ook al zijn ze door oorlogen of natuurrampen beschadigd of verwoest. In Uganda is men er middels deze 3D-kopieën in geslaagd verwoeste tombes opnieuw in zijn originele vorm te restaureren. Er zijn al 3D-kopieën van ruim honderd monumenten gemaakt, waaronder de Toren van Pisa en Mount Rushmore. Daar horen vooralsnog geen Belgische gebouwen bij. Het digitaliseren van een gebouw is goed voor 10.000 GB, het equivalent van 200 vrachtwagens papier. Alles wordt bewaard in Iron Mountain, een ondergronds datacenter in Pennsylvania. De aanleiding voor het project, een initiatief van stichter Ben Kacyra en zijn vrouw, was de door de Taliban vernietigde Afghaanse Buddha-beelden in 2001.