Afrekenen met de gevolgen van een cyberaanval kost gemiddeld 250 euro.

Ruim 89 procent van de Belgen zegt zich veilig te voelen op het internet, maar 62,7 procent was al het slachtoffer van een cybercrimineel. Dat blijkt uit een onderzoek dat de leverancier van beveiligingssoftware Norton uitvoerde.

Norton ondervroeg 7.066 volwassenen in veertien landen, waaronder België, waar het bureau Ivox 250 Nederlandstaligen en evenveel Franstaligen ondervroeg. Veel meer Franstaligen (81,3 procent) dan Nederlandstaligen (44,1 procent) zeggen dat ze al het slachtoffer waren van een cybercrimineel. In de leeftijdsgroep van de 18- tot 29-jarigen werd 81 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen al het slachtoffer van cybercriminaliteit, tegen 55,5 procent bij de 50-plussers.

Zowat 43 procent werd al het slachtoffer van virussen en kwaadaardige software, bij 6,9 procent werd het online profiel gehackt en 6 procent had met phising of spoofing te maken.

Na problemen met cybercriminaliteit contacteren slachtoffers vooral hun bank (43,4 procent), vragen ze de hulp van een specialist (38,9 procent) en wijzigen ze hun online gedrag (38,8 procent).

De internationale enquête geeft aan dat het 28 dagen vergt om alles weer in orde te maken na een aanval van een cybercrimineel en dat de gemiddelde kostprijs 250 euro bedraagt.

Bron: Belga

Afrekenen met de gevolgen van een cyberaanval kost gemiddeld 250 euro. Ruim 89 procent van de Belgen zegt zich veilig te voelen op het internet, maar 62,7 procent was al het slachtoffer van een cybercrimineel. Dat blijkt uit een onderzoek dat de leverancier van beveiligingssoftware Norton uitvoerde. Norton ondervroeg 7.066 volwassenen in veertien landen, waaronder België, waar het bureau Ivox 250 Nederlandstaligen en evenveel Franstaligen ondervroeg. Veel meer Franstaligen (81,3 procent) dan Nederlandstaligen (44,1 procent) zeggen dat ze al het slachtoffer waren van een cybercrimineel. In de leeftijdsgroep van de 18- tot 29-jarigen werd 81 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen al het slachtoffer van cybercriminaliteit, tegen 55,5 procent bij de 50-plussers. Zowat 43 procent werd al het slachtoffer van virussen en kwaadaardige software, bij 6,9 procent werd het online profiel gehackt en 6 procent had met phising of spoofing te maken. Na problemen met cybercriminaliteit contacteren slachtoffers vooral hun bank (43,4 procent), vragen ze de hulp van een specialist (38,9 procent) en wijzigen ze hun online gedrag (38,8 procent). De internationale enquête geeft aan dat het 28 dagen vergt om alles weer in orde te maken na een aanval van een cybercrimineel en dat de gemiddelde kostprijs 250 euro bedraagt. Bron: Belga