Een indrukwekkende 637 miljoen: dat is het aantal pc-gebruikers dat momenteel surft met een verouderde en/of niet volledig gepatchte browser. Anders gezegd: meer dan 45 procent van de internetgebruikers laat het na om zijn of haar webbrowser consequent te updaten en op die manier te beschermen tegen allerlei aanvallen.

Onderzoekers van IBM Internet Security Systems en het technologisch instituut ETH in Zürich kregen de toestemming van Google om de door de zoekrobot vergaarde 'user-agent' data te analyseren. Dit zijn in essentie de gegevens die onder meer aangeven welke browser, welke versie en welk besturingssysteem de surfer gebruikt.

Daaruit blijkt dat in juni zo'n 637 miljoen surfers zich onbeschermd op het internet waagden. 577 miljoen surften met een slecht beveiligde, verouderde versie van Internet Explorer. Firefox was 'goed' voor zo'n 38 miljoen. Safari en Opera lieten respectievelijk 17 miljoen en 5 miljoen onveilige versies optekenen.

Firefox-gebruikers bleken het meest ijverig in het upgraden naar de nieuwste versie: 83,3 procent surft met de meest recente (en logischerwijze meest veilige) versie. Internet Explorer doet het veel minder goed: amper 47,6 procent onder hen surfte in juni met een volledig bijgewerkte versie van IE7. Al voegt Gunter Ollman van IBM Internet Security Systems daar eerlijkheidshalve wel aan toe dat heel wat IE-gebruikers 'vasthangen' aan de upgradepolicy van het bedrijf of aan de browserversie die hen toegewezen wordt.

De user-agent data werd al van bij het begin van dit jaar bijgehouden. Dat liet de onderzoekers ook toe om na te gaan hoe snel iemand zijn browser bijwerkt met de nieuwste versie. Een Firefox-gebruiker blijkt dat typisch binnen de drie dagen te doen, terwijl Opera-surfers er gemiddeld 11 dagen voor nodig hebben. Maar ook dat is nog een mooi cijfer als je weet dat er anderhalf jaar na de release van Internet Explorer 7 nog steeds flink wat mensen moeten upgraden naar deze versie...

Een indrukwekkende 637 miljoen: dat is het aantal pc-gebruikers dat momenteel surft met een verouderde en/of niet volledig gepatchte browser. Anders gezegd: meer dan 45 procent van de internetgebruikers laat het na om zijn of haar webbrowser consequent te updaten en op die manier te beschermen tegen allerlei aanvallen. Onderzoekers van IBM Internet Security Systems en het technologisch instituut ETH in Zürich kregen de toestemming van Google om de door de zoekrobot vergaarde 'user-agent' data te analyseren. Dit zijn in essentie de gegevens die onder meer aangeven welke browser, welke versie en welk besturingssysteem de surfer gebruikt. Daaruit blijkt dat in juni zo'n 637 miljoen surfers zich onbeschermd op het internet waagden. 577 miljoen surften met een slecht beveiligde, verouderde versie van Internet Explorer. Firefox was 'goed' voor zo'n 38 miljoen. Safari en Opera lieten respectievelijk 17 miljoen en 5 miljoen onveilige versies optekenen. Firefox-gebruikers bleken het meest ijverig in het upgraden naar de nieuwste versie: 83,3 procent surft met de meest recente (en logischerwijze meest veilige) versie. Internet Explorer doet het veel minder goed: amper 47,6 procent onder hen surfte in juni met een volledig bijgewerkte versie van IE7. Al voegt Gunter Ollman van IBM Internet Security Systems daar eerlijkheidshalve wel aan toe dat heel wat IE-gebruikers 'vasthangen' aan de upgradepolicy van het bedrijf of aan de browserversie die hen toegewezen wordt. De user-agent data werd al van bij het begin van dit jaar bijgehouden. Dat liet de onderzoekers ook toe om na te gaan hoe snel iemand zijn browser bijwerkt met de nieuwste versie. Een Firefox-gebruiker blijkt dat typisch binnen de drie dagen te doen, terwijl Opera-surfers er gemiddeld 11 dagen voor nodig hebben. Maar ook dat is nog een mooi cijfer als je weet dat er anderhalf jaar na de release van Internet Explorer 7 nog steeds flink wat mensen moeten upgraden naar deze versie...