Van elke duizend werkplekken voor ambtenaren in Europa blijken nog geen zeven op Linux te draaien.

Dat schrijft journalist Gijs Hillenius in het Open Source Jaarboek 2009-2010. Hij baseert zich daarbij op nieuwsberichten en rapporten van het open source-project van de Europese Unie, de Open Source Observatory en Repository (OSOR).

Blijkt dat naar schatting 15.000 Europese ambtenaren met een pc werken waarop het besturingssysteem Linux draait. Niet meegeteld zijn de pc's van overheden waarop OpenOffice of andere kantoorapplicaties, zoals webbrowser Firefox of e-mailprogramma Thunderbird, is geïnstalleerd.

"Een open source desktop is bij Europa's overheden haast onvindbaar", concludeert Hillenius. Frankrijk is een positieve uitzondering: daar werken 28 op 1000 ambtenaren met Linux.

Gebrek aan politieke steun is volgens de journalist de reden voor de relatieve afwezigheid van Linux op de Europese desktop. "Politici, bestuurders en it-beslissers onderwaarderen het belang van keuzevrijheid op de desktop. Daarnaast vormen de eindgebruikers een grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc."

In samenwerking met Computable

Van elke duizend werkplekken voor ambtenaren in Europa blijken nog geen zeven op Linux te draaien. Dat schrijft journalist Gijs Hillenius in het Open Source Jaarboek 2009-2010. Hij baseert zich daarbij op nieuwsberichten en rapporten van het open source-project van de Europese Unie, de Open Source Observatory en Repository (OSOR). Blijkt dat naar schatting 15.000 Europese ambtenaren met een pc werken waarop het besturingssysteem Linux draait. Niet meegeteld zijn de pc's van overheden waarop OpenOffice of andere kantoorapplicaties, zoals webbrowser Firefox of e-mailprogramma Thunderbird, is geïnstalleerd. "Een open source desktop is bij Europa's overheden haast onvindbaar", concludeert Hillenius. Frankrijk is een positieve uitzondering: daar werken 28 op 1000 ambtenaren met Linux. Gebrek aan politieke steun is volgens de journalist de reden voor de relatieve afwezigheid van Linux op de Europese desktop. "Politici, bestuurders en it-beslissers onderwaarderen het belang van keuzevrijheid op de desktop. Daarnaast vormen de eindgebruikers een grote hindernis, want die gruwen van iedere verandering op hun pc." In samenwerking met Computable