Mobistar en Proximus zullen samen 73 miljoen euro moeten betalen voor het verder gebruik van hun gsm-frequenties tot midden 2013.

De Ministerraad heeft net voor het weekend immers de voorwaarden vastgelegd van de verlenging van de huidige licenties, die voor beide operatoren stilaan hun eindpunt naderen.

Op de Belgische markt zijn met Proximus, Mobistar en Base vandaag drie gsm-operatoren actief. Ze kochten hun licenties in de loop van de jaren '90 voor een periode van vijftien jaar. Die periode loopt stilaan af voor Proximus en Mobistar. Het Belgisch Instituut voor Post en Telecom (BIPT) besliste op 25 november de bestaande gsm-licenties niet stilzwijgend te verlengen.

Op voorstel van minister Van Quickenborne legde de Ministerraad de voorwaarden vast van de verlenging van de huidige licenties. Concreet betekent dit dat Mobistar in 2010 41 miljoen euro en Proximus een jaar later 32 miljoen euro zullen moeten betalen om hun gsm-frequenties tot halfweg 2013 te blijven gebruiken.

Voorts zullen, [zoals eerder bekend raakte], de komende maanden acht bijkomende licenties worden gelanceerd. De markt werd volgens de minister intussen geconsulteerd over nieuwe licenties voor 3,5 GHz (Wimax) en 2,6 GHz (Wimax en LTE, de zogenaamde vierde generatie). De ontwerp-kb's zitten in hun laatste fase. De licenties worden in de loop van volgend jaar op de markt gebracht.

Volgens Van Quickenborne worden met beide beslissingen twee belangrijke doelstellingen bereikt. "De overheid ontvangt een billijke vergoeding voor het gebruik van een waardevol spectrum en vanaf 2013 kan de markt van de mobiele telefonie zo worden georganiseerd dat de lat gelijk wordt gelegd voor alle operatoren", luidt het. "Samen met de toekenning van acht nieuwe mobiele licenties moeten deze maatregelen zorgen voor meer concurrentie en goedkopere tarieven voor zowel mobiel bellen als mobiel internetten".

Belgacom zegt in een reactie verbaasd te zijn over de beslissing om af te zien van de stilzwijgende verlenging. Het bedrijf zegt dat de licentie voor Proximus al eerder stilzwijgend was verlengd tot 2015. "Belgacom behoudt zich het recht voor tegen de beslissing in beroep te gaan", luidt het.

Ook Mobistar zegt verschillende bezwaren te hebben tegen de beslissing om zijn gsm-licentie niet stilzwijgend te verlengen, "in het licht van onder andere de beginselen van goed bestuur, proportionaliteit en non-discriminatie". Het bedrijf zegt zich, net als Belgacom, het recht voor te behouden juridische stappen tegen de beslissing te ondernemen.

Bron: Belga

Mobistar en Proximus zullen samen 73 miljoen euro moeten betalen voor het verder gebruik van hun gsm-frequenties tot midden 2013. De Ministerraad heeft net voor het weekend immers de voorwaarden vastgelegd van de verlenging van de huidige licenties, die voor beide operatoren stilaan hun eindpunt naderen. Op de Belgische markt zijn met Proximus, Mobistar en Base vandaag drie gsm-operatoren actief. Ze kochten hun licenties in de loop van de jaren '90 voor een periode van vijftien jaar. Die periode loopt stilaan af voor Proximus en Mobistar. Het Belgisch Instituut voor Post en Telecom (BIPT) besliste op 25 november de bestaande gsm-licenties niet stilzwijgend te verlengen. Op voorstel van minister Van Quickenborne legde de Ministerraad de voorwaarden vast van de verlenging van de huidige licenties. Concreet betekent dit dat Mobistar in 2010 41 miljoen euro en Proximus een jaar later 32 miljoen euro zullen moeten betalen om hun gsm-frequenties tot halfweg 2013 te blijven gebruiken. Voorts zullen, [zoals eerder bekend raakte], de komende maanden acht bijkomende licenties worden gelanceerd. De markt werd volgens de minister intussen geconsulteerd over nieuwe licenties voor 3,5 GHz (Wimax) en 2,6 GHz (Wimax en LTE, de zogenaamde vierde generatie). De ontwerp-kb's zitten in hun laatste fase. De licenties worden in de loop van volgend jaar op de markt gebracht. Volgens Van Quickenborne worden met beide beslissingen twee belangrijke doelstellingen bereikt. "De overheid ontvangt een billijke vergoeding voor het gebruik van een waardevol spectrum en vanaf 2013 kan de markt van de mobiele telefonie zo worden georganiseerd dat de lat gelijk wordt gelegd voor alle operatoren", luidt het. "Samen met de toekenning van acht nieuwe mobiele licenties moeten deze maatregelen zorgen voor meer concurrentie en goedkopere tarieven voor zowel mobiel bellen als mobiel internetten". Belgacom zegt in een reactie verbaasd te zijn over de beslissing om af te zien van de stilzwijgende verlenging. Het bedrijf zegt dat de licentie voor Proximus al eerder stilzwijgend was verlengd tot 2015. "Belgacom behoudt zich het recht voor tegen de beslissing in beroep te gaan", luidt het. Ook Mobistar zegt verschillende bezwaren te hebben tegen de beslissing om zijn gsm-licentie niet stilzwijgend te verlengen, "in het licht van onder andere de beginselen van goed bestuur, proportionaliteit en non-discriminatie". Het bedrijf zegt zich, net als Belgacom, het recht voor te behouden juridische stappen tegen de beslissing te ondernemen. Bron: Belga