Als de mobiele wereld in 2009 en 2010 geen effect ondervindt van minstens een paar van de volgende 8 technologieën, heeft analistenkantoor Gartner zich serieus misrekend.

Gartner-analist Nick Jones heeft er 8 mobiele technologieën uitgeplukt die de komende jaren de mobiele markt stevig zouden kunnen beïnvloeden, zowel aan de kant van de producent als aan die van de gebruiker. Hier gaan we:

1. Bluetooth 3.0Bluetooth 3.0 wordt dit jaar op de markt losgelaten, maar apparaten met de standaard zullen pas volgen tegen 2010. Voordelen zijn onder meer de 'ultra-low-power mode', waardoor onder meer sensoren de technologie zouden kunnen gebruiken. Bij Bluetooth 3.0 zou ook kunnen overgeschakeld worden van bluetooth naar wifi en ultrawideband (uwb). Gartner zegt wel niets over mogelijke concurrenten, zoals Sony's TransferJet.

2. Mobiele gebruikersinterfaceEen user interface is van belang voor de gebruiksvriendelijkheid van een toestel en de mogelijkheid dat apparaat makkelijk te ondersteunen. Gartner verwacht dat fabrikanten zich op dat vlak zullen trachten te differentiëren van elkaar. Maar door het ontstaan van verschillende interfaces zal de ontwikkeling van specifieke mobiele applicaties in geen geval eenvoudiger worden.

3. LocatiegevoeligheidMobiele applicaties worden meer bruikbaar wanneer ze de locatie van de gebruiker kunnen 'voelen', vindt Gartner. Het kan een reeks professionele en particuliere toepassingen mogelijk maken, waarbij de locatie van belang is. Toch zouden hier ook privacy- en securityproblemen kunnen opduiken.

4. 802.11nHet staat buiten kijf dat het nieuwe wifi-protocol 802.11n belangrijk wordt. Die zorgt voor snellere dataoverdracht en soms betere dekking. Het nieuwe protocol zal er wel voor zorgen dat nieuwe toegangspunten nodig zijn, nieuwe interfaces, nieuwe backbones en dies meer. Maar het 'all-wireless office' komt zo wel een hele stap dichter.

5. SchermtechnologieNieuwe types schermen, zoals actieve en passieve displays en pico projectoren, zitten eraan te komen. Passieve schermen zitten onder meer in eBook-lezers. Op actieve schermen kan de afbeelding contant wisselen.

6. Mobile web en widgetsHet mobiele web en de bijhorende widgets zijn een goedkope manier om bepaalde applicaties op mobiele apparaten mogelijk te maken. Het belangrijkste probleem is echter het gebrek aan universele browserstandaarden.

7. Mobiele breedbandnetwerkenAl in 2008 was mobiel breedband belangrijk en dat zal zo blijven. HSPA kan zorgen voor een belangrijke aanvulling op of zelfs een vervanging van wifi hotspots.

8. Near field communication (NFC)NFC kan mobiele apparaten met andere toestellen doen communiceren over een afstand van enkele centimeters. Onder meer mobiele betalingen, maar ook het uitwisselen van foto's of mobiele vouchers kunnen van de technologie profiteren. Gartner denkt evenwel dat de technologie eerst en vooral in de 'emerging markets' zal opkomen, vóór de westerse wereld erop springt.

Als de mobiele wereld in 2009 en 2010 geen effect ondervindt van minstens een paar van de volgende 8 technologieën, heeft analistenkantoor Gartner zich serieus misrekend. Gartner-analist Nick Jones heeft er 8 mobiele technologieën uitgeplukt die de komende jaren de mobiele markt stevig zouden kunnen beïnvloeden, zowel aan de kant van de producent als aan die van de gebruiker. Hier gaan we: 1. Bluetooth 3.0Bluetooth 3.0 wordt dit jaar op de markt losgelaten, maar apparaten met de standaard zullen pas volgen tegen 2010. Voordelen zijn onder meer de 'ultra-low-power mode', waardoor onder meer sensoren de technologie zouden kunnen gebruiken. Bij Bluetooth 3.0 zou ook kunnen overgeschakeld worden van bluetooth naar wifi en ultrawideband (uwb). Gartner zegt wel niets over mogelijke concurrenten, zoals Sony's TransferJet. 2. Mobiele gebruikersinterfaceEen user interface is van belang voor de gebruiksvriendelijkheid van een toestel en de mogelijkheid dat apparaat makkelijk te ondersteunen. Gartner verwacht dat fabrikanten zich op dat vlak zullen trachten te differentiëren van elkaar. Maar door het ontstaan van verschillende interfaces zal de ontwikkeling van specifieke mobiele applicaties in geen geval eenvoudiger worden. 3. LocatiegevoeligheidMobiele applicaties worden meer bruikbaar wanneer ze de locatie van de gebruiker kunnen 'voelen', vindt Gartner. Het kan een reeks professionele en particuliere toepassingen mogelijk maken, waarbij de locatie van belang is. Toch zouden hier ook privacy- en securityproblemen kunnen opduiken. 4. 802.11nHet staat buiten kijf dat het nieuwe wifi-protocol 802.11n belangrijk wordt. Die zorgt voor snellere dataoverdracht en soms betere dekking. Het nieuwe protocol zal er wel voor zorgen dat nieuwe toegangspunten nodig zijn, nieuwe interfaces, nieuwe backbones en dies meer. Maar het 'all-wireless office' komt zo wel een hele stap dichter. 5. SchermtechnologieNieuwe types schermen, zoals actieve en passieve displays en pico projectoren, zitten eraan te komen. Passieve schermen zitten onder meer in eBook-lezers. Op actieve schermen kan de afbeelding contant wisselen. 6. Mobile web en widgetsHet mobiele web en de bijhorende widgets zijn een goedkope manier om bepaalde applicaties op mobiele apparaten mogelijk te maken. Het belangrijkste probleem is echter het gebrek aan universele browserstandaarden. 7. Mobiele breedbandnetwerkenAl in 2008 was mobiel breedband belangrijk en dat zal zo blijven. HSPA kan zorgen voor een belangrijke aanvulling op of zelfs een vervanging van wifi hotspots. 8. Near field communication (NFC)NFC kan mobiele apparaten met andere toestellen doen communiceren over een afstand van enkele centimeters. Onder meer mobiele betalingen, maar ook het uitwisselen van foto's of mobiele vouchers kunnen van de technologie profiteren. Gartner denkt evenwel dat de technologie eerst en vooral in de 'emerging markets' zal opkomen, vóór de westerse wereld erop springt.