In Vlaanderen speelt 84 procent van de bevolking computergames. Dat blijkt uit een steekproef van de onderzoeksgroep Media en ICT (UGent) bij 3.188 Vlamingen. Opvallend is dat het aantal 'casual gamers' - mensen die slechts sporadisch spelletjes spelen op het internet - sterk groeit.

De deelnemers aan het onderzoek werden in drie categorieën onderverdeeld: hardcore gamers (46 procent), casual gamers (38 procent) en non-gamers (16 procent). De hardcore gamers (vooral jonge mannen) spelen langer en houden zich vooral bezig met consolegames en aangekochte pc-spelletjes.

De casual gamers spelen vooral gratis spelletjes via Facebook, Netlog of speciale gamessites. Deze groep wordt de jongste tijd snel groter, en bestaat voor de helft uit vrouwelijke spelers. Wie dacht dat videospelletjes niets voor vrouwen zijn, slaat de bal dus mis.

Ongeveer de helft van de casual gamers vindt het belangrijk dat een videospel duidelijk omschreven regels en doelen heeft, en geeft de voorkeur aan spellen die samen met iemand anders gespeeld kunnen worden.

56 procent vindt het belangrijk dat een videospel een uitdaging vormt, en 58 procent probeert vaak een zo hoog mogelijke score te halen. De casual gamer ziet zichzelf niet als gamer, maar gaat ook niet akkoord met de clichés rond gaming.

In Vlaanderen speelt 84 procent van de bevolking computergames. Dat blijkt uit een steekproef van de onderzoeksgroep Media en ICT (UGent) bij 3.188 Vlamingen. Opvallend is dat het aantal 'casual gamers' - mensen die slechts sporadisch spelletjes spelen op het internet - sterk groeit. De deelnemers aan het onderzoek werden in drie categorieën onderverdeeld: hardcore gamers (46 procent), casual gamers (38 procent) en non-gamers (16 procent). De hardcore gamers (vooral jonge mannen) spelen langer en houden zich vooral bezig met consolegames en aangekochte pc-spelletjes. De casual gamers spelen vooral gratis spelletjes via Facebook, Netlog of speciale gamessites. Deze groep wordt de jongste tijd snel groter, en bestaat voor de helft uit vrouwelijke spelers. Wie dacht dat videospelletjes niets voor vrouwen zijn, slaat de bal dus mis. Ongeveer de helft van de casual gamers vindt het belangrijk dat een videospel duidelijk omschreven regels en doelen heeft, en geeft de voorkeur aan spellen die samen met iemand anders gespeeld kunnen worden. 56 procent vindt het belangrijk dat een videospel een uitdaging vormt, en 58 procent probeert vaak een zo hoog mogelijke score te halen. De casual gamer ziet zichzelf niet als gamer, maar gaat ook niet akkoord met de clichés rond gaming.