Metris noteert niet langer op Euronext Brussel. Het aandeel van de Leuvense specialist in 3D-meettechnologie is vrijdag na de slotbel van de tabellen geschrapt nadat het uitrookbod van het Japanse Nikon was afgelopen.

Dat staat te lezen in De Tijd. Metris heeft net geen drie jaar op de beurs gestaan. De groep trok eind 2006, als kersverse Onderneming van het Jaar, naar Euronext Brussel en haalde toen 65 miljoen euro op. Dat geld diende voor schuldafbouw en als overnamekas. De interesse in Metris-aandelen was groot, het aanbod voor zowel particuliere als institutionele beleggers werd meermaals overingetekend.

De beursnotering was aanvankelijk een succes. Op de eerste beursdag klom het aandeel, dat gestart was aan 12 euro, met 2,6 procent. In de maanden daarna steeg Metris door naar een piek van ruim 16 euro. In zijn eerste beursjaar blonk de onderneming van Bart Van Coppenolle vooral uit als overnamekampioen, maar toen het rendement daarvan uitbleef, zette het aandeel begin 2008 de koers naar beneden in.

De uitbraak van de crisis haalde Metris voort onderuit. De groep werd hard getroffen door de malaise in de autosector en miste voor het boekjaar 2008 zijn omzetdoelstellingen. Na een update over het derde kwartaal van 2008 dook het aandeel ruim 20 procent lager tot iets boven de 2 euro. In januari van dit jaar werd Metris een pennystock.

Net toen er in mei van dit jaar verbetering kwam in de cijfers, kwam het Japanse Nikon op de proppen met een bod van 5,50 euro per aandeel. Dat bod waardeerde Metris op 72 miljoen euro. Na een derde biedronde kreeg Nikon meer dan 95 procent van Metris in handen, waarop een uitkoopbod volgde.

Metris is na de 'squeeze out' een volle dochter van Nikon. De twee bedrijven waren in het prospectus van het overnamebod al overeengekomen dat Metris grotendeels intact blijft en dat medestichter en ceo Bart Van Coppenolle nog minstens drie jaar aanblijft.

De aandelen Metris die ondanks het aflopen van het overnamebod nog niet zijn verkocht, kunnen nog gedurende een periode van 30 jaar worden aangeboden bij Deposito- en Cosignatiekas.

Bron: Belga/De Tijd

Metris noteert niet langer op Euronext Brussel. Het aandeel van de Leuvense specialist in 3D-meettechnologie is vrijdag na de slotbel van de tabellen geschrapt nadat het uitrookbod van het Japanse Nikon was afgelopen. Dat staat te lezen in De Tijd. Metris heeft net geen drie jaar op de beurs gestaan. De groep trok eind 2006, als kersverse Onderneming van het Jaar, naar Euronext Brussel en haalde toen 65 miljoen euro op. Dat geld diende voor schuldafbouw en als overnamekas. De interesse in Metris-aandelen was groot, het aanbod voor zowel particuliere als institutionele beleggers werd meermaals overingetekend. De beursnotering was aanvankelijk een succes. Op de eerste beursdag klom het aandeel, dat gestart was aan 12 euro, met 2,6 procent. In de maanden daarna steeg Metris door naar een piek van ruim 16 euro. In zijn eerste beursjaar blonk de onderneming van Bart Van Coppenolle vooral uit als overnamekampioen, maar toen het rendement daarvan uitbleef, zette het aandeel begin 2008 de koers naar beneden in. De uitbraak van de crisis haalde Metris voort onderuit. De groep werd hard getroffen door de malaise in de autosector en miste voor het boekjaar 2008 zijn omzetdoelstellingen. Na een update over het derde kwartaal van 2008 dook het aandeel ruim 20 procent lager tot iets boven de 2 euro. In januari van dit jaar werd Metris een pennystock. Net toen er in mei van dit jaar verbetering kwam in de cijfers, kwam het Japanse Nikon op de proppen met een bod van 5,50 euro per aandeel. Dat bod waardeerde Metris op 72 miljoen euro. Na een derde biedronde kreeg Nikon meer dan 95 procent van Metris in handen, waarop een uitkoopbod volgde. Metris is na de 'squeeze out' een volle dochter van Nikon. De twee bedrijven waren in het prospectus van het overnamebod al overeengekomen dat Metris grotendeels intact blijft en dat medestichter en ceo Bart Van Coppenolle nog minstens drie jaar aanblijft. De aandelen Metris die ondanks het aflopen van het overnamebod nog niet zijn verkocht, kunnen nog gedurende een periode van 30 jaar worden aangeboden bij Deposito- en Cosignatiekas. Bron: Belga/De Tijd