De privacycommissie heeft het aantal aangiften van bewakingscamera's de voorbije twee jaar bijna zien verdrievoudigen. In januari 2010 was nog sprake van 6.552 aangiften, vandaag staat de teller op 18.041.

Dat schrijft De Tijd. Het aangiftecijfer staat bovendien voor een veelvoud aan camera's. Want 17.763 aangiften zijn bestemd voor 'besloten plaatsen', waar tientallen camera's kunnen staan, zoals in bedrijven en supermarkten. De resterende 278 zijn voor gemeenten, waar in meerdere straten camera's kunnen staan.

Ondanks het feit dat al vijf jaar specifieke regels gelden voor de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, zijn er nog heel wat onduidelijkheden en illegale praktijken, blijkt uit een analyse van de privacycommissie. Die waarschuwt dan ook voor het onwettige gebruik van camera's.

Zo zijn er werkgevers die officieel bewakingscamera's installeren om buitenstaanders op diefstal te betrappen, maar de camera's ook onwettig gebruiken om hun personeel in de gaten te houden. Ook de politiediensten zouden soms illegaal camera's gebruiken.

Bron: Belga

De privacycommissie heeft het aantal aangiften van bewakingscamera's de voorbije twee jaar bijna zien verdrievoudigen. In januari 2010 was nog sprake van 6.552 aangiften, vandaag staat de teller op 18.041. Dat schrijft De Tijd. Het aangiftecijfer staat bovendien voor een veelvoud aan camera's. Want 17.763 aangiften zijn bestemd voor 'besloten plaatsen', waar tientallen camera's kunnen staan, zoals in bedrijven en supermarkten. De resterende 278 zijn voor gemeenten, waar in meerdere straten camera's kunnen staan. Ondanks het feit dat al vijf jaar specifieke regels gelden voor de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, zijn er nog heel wat onduidelijkheden en illegale praktijken, blijkt uit een analyse van de privacycommissie. Die waarschuwt dan ook voor het onwettige gebruik van camera's. Zo zijn er werkgevers die officieel bewakingscamera's installeren om buitenstaanders op diefstal te betrappen, maar de camera's ook onwettig gebruiken om hun personeel in de gaten te houden. Ook de politiediensten zouden soms illegaal camera's gebruiken. Bron: Belga