Uit een rapport van EPO blijkt dat tussen 2011 en 2017 het aantal aanvragen voor het exclusieve recht op een uitvinding rond zelfrijdende auto's 330 procent toenam. Voor andere technologieën was die toename slechts 16 procent. In de afgelopen tien jaar ontving het EU-agentschap maar liefst 18.000 patentverzoeken die gerelateerd waren aan zelfrijdende voertuigen, waarvan 4000 alleen al vorig jaar.

Opvallend: Samsung (624) en Intel (529) dienden de voorbije jaren met voorsprong het meest patentaanvragen in, gevolgd door Qualcomm, Lg, Bosch en Toyota. De helft van de bedrijven uit de top-25 blijkt geen traditionele autofabrikant te zijn, maar een ICT-bedrijf.

Het EPO verwacht dat zelfrijdende voertuigen vanaf 2025 commercieel beschikbaar zijn. De EU en de Verenigde Staten lopen voorop in de ontwikkelingen, stelt het bureau.

Vanuit België onving het octrooibureau deze eeuw al 120 patentaanvragen in verband met zelfrijdende auto's, waarvan 53 in de voorbije drie jaar.

Uit een rapport van EPO blijkt dat tussen 2011 en 2017 het aantal aanvragen voor het exclusieve recht op een uitvinding rond zelfrijdende auto's 330 procent toenam. Voor andere technologieën was die toename slechts 16 procent. In de afgelopen tien jaar ontving het EU-agentschap maar liefst 18.000 patentverzoeken die gerelateerd waren aan zelfrijdende voertuigen, waarvan 4000 alleen al vorig jaar.Opvallend: Samsung (624) en Intel (529) dienden de voorbije jaren met voorsprong het meest patentaanvragen in, gevolgd door Qualcomm, Lg, Bosch en Toyota. De helft van de bedrijven uit de top-25 blijkt geen traditionele autofabrikant te zijn, maar een ICT-bedrijf. Het EPO verwacht dat zelfrijdende voertuigen vanaf 2025 commercieel beschikbaar zijn. De EU en de Verenigde Staten lopen voorop in de ontwikkelingen, stelt het bureau. Vanuit België onving het octrooibureau deze eeuw al 120 patentaanvragen in verband met zelfrijdende auto's, waarvan 53 in de voorbije drie jaar.