Aantal IT-afgestudeerden in vrije val

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Dat informatica een knelpuntberoep is, was al bekend. De recentste cijfers van Eurostat bevestigen dat nu nogmaals.

Dat informatica een knelpuntberoep is, was al bekend. De recentste cijfers van Eurostat bevestigen dat nu nogmaals.

De cijfers van Eurostat dateren van 2009 maar zijn net vrijgegeven. Tussen 2005 en 2009 daalde het aantal universitaire informatica-afgestudeerden in België van 3,8 procent van het totale aantal universitair gediplomeerden naar 1,9 procent. In diezelfde periode zakte het Europese gemiddelde van 4 procent naar 3,4 procent.

De cijfers verschillen sterk van land tot land. Macedonië ziet bijvoorbeeld het aandeel it-afgestudeerden groeien van 1,2 procent naar 8,1 procent, Malta van 1,9 procent naar 5,6 procent en Hongarije van 2 procent naar 3,4 procent. In Portugal daarentegen was er een stevige daling, van 5,1 procent naar 1,7 procent, evenals in het Verenigd Koninkrijk, van 5,9 procent en naar 4 procent.

Die statistieken tonen voorts aan dat in België 99 procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar al een pc gebruikt heeft, tegenover het Europese gemiddelde van 96 procent. Daarnaast heeft 85 procent van de mensen tussen 16 en 74 jaar heeft al een pc gebruikt, tegenover het Europese gemiddelde van 78 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content