Het aantal jongeren, de zogenaamde generatiestudenten, die zopas gestart zijn met een it-opleiding stabiliseert. De universiteiten doen het wel goed, met een groei van 10 procent, maar bij de hogescholen, waar het grootste aantal it-studenten terechtkomt, is er een terugval van 2 procent. Dat blijkt uit de cijfers van Agoria.

Net als vorig jaar hebben zich zowat 2.800 generatiestudenten ingeschreven. Dat is 20 procent meer dan in het daljaar 2005-2006 toen er zich maar 2.300 jongeren aandienden, maar een stabilisering ten opzichte van vorig jaar. "De instroom is nog altijd te laag om het structurele tekort aan ict-geschoolden op te vangen," vertelt Christian Vanhuffel, directeur ict-sector bij Agoria.

Het aantal inschrijven in beleidsinformatica en toegepaste informatica neemt toe. Multimedia & Communicatietechnologie en Elektronica/ICT gaan er dan weer licht op achteruit. Volgens de eerste cijfers is er ook nog steeds een ondervertegenwoordiging van meisjes. Van de KU Leuven komt er wel positief nieuws. De cursus van één jaar over informatiemanagement trok 65 studenten aan. 37 daarvan schreven zich in voor de Engelstalige opleiding. De helft van die 37 zijn meisjes.

De ict-jobs die goed in de markt liggen, zijn business analist & consultant, ict infrastructure analist & architect, systeemontwikkelaar, projectmanager en ontwikkelaars van systeem- en toepassingssoftware.

Agoria organiseert trouwens van 19 tot 23 oktober een nieuwe informatieronde van ceo's uit de ict-wereld. Die gaan een serie scholen langs om toelichting te geven over de sector. Tijdens de eSkills Week in het voorjaar van 2010 worden de rollen omgekeerd. Dan kunnen jongeren op zoek bij ict-bedrijven.

Het aantal jongeren, de zogenaamde generatiestudenten, die zopas gestart zijn met een it-opleiding stabiliseert. De universiteiten doen het wel goed, met een groei van 10 procent, maar bij de hogescholen, waar het grootste aantal it-studenten terechtkomt, is er een terugval van 2 procent. Dat blijkt uit de cijfers van Agoria. Net als vorig jaar hebben zich zowat 2.800 generatiestudenten ingeschreven. Dat is 20 procent meer dan in het daljaar 2005-2006 toen er zich maar 2.300 jongeren aandienden, maar een stabilisering ten opzichte van vorig jaar. "De instroom is nog altijd te laag om het structurele tekort aan ict-geschoolden op te vangen," vertelt Christian Vanhuffel, directeur ict-sector bij Agoria. Het aantal inschrijven in beleidsinformatica en toegepaste informatica neemt toe. Multimedia & Communicatietechnologie en Elektronica/ICT gaan er dan weer licht op achteruit. Volgens de eerste cijfers is er ook nog steeds een ondervertegenwoordiging van meisjes. Van de KU Leuven komt er wel positief nieuws. De cursus van één jaar over informatiemanagement trok 65 studenten aan. 37 daarvan schreven zich in voor de Engelstalige opleiding. De helft van die 37 zijn meisjes. De ict-jobs die goed in de markt liggen, zijn business analist & consultant, ict infrastructure analist & architect, systeemontwikkelaar, projectmanager en ontwikkelaars van systeem- en toepassingssoftware. Agoria organiseert trouwens van 19 tot 23 oktober een nieuwe informatieronde van ceo's uit de ict-wereld. Die gaan een serie scholen langs om toelichting te geven over de sector. Tijdens de eSkills Week in het voorjaar van 2010 worden de rollen omgekeerd. Dan kunnen jongeren op zoek bij ict-bedrijven.