Na een weekend van vreselijke beelden van menselijk leed wordt stilaan ook duidelijk wat de economische gevolgen kunnen zijn van de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami in Japan. Veel technologieproducenten hebben vestigingen in Japan en die deelden in de klappen.

Sony heeft 6 fabrieken gesloten en kan nog niet te veel zeggen over het Technology Centre in Sendai. De Panasonic EV Energy-fabriek in Sendai zou zeker verwoest zijn door de tsunami. Ook bij Toshiba, Fujitsu, Canon, Epson, Nikon en Sharp is de productie minstens gedeeltelijk stilgelegd en wordt de schade opgemeten.

De productie van belangrijke elektronische componenten als geheugenchips kan daardoor ernstige problemen ondervinden. Daarbij spelen niet alleen de verwoestingen mee, maar ook stroomproblemen, de moeilijke toevoer van grondstoffen en hinder bij het verschepen van afgewerkte producten.

Uit vrees voor tekorten, ondervinden de prijzen voor DRAM-chips nu sterke stijgingen (tussen de 5,5 procent en 6,8 procent), schrijft The Wall Street Journal. De prijs voor NAND flashgeheugen steeg gemiddeld met maar liefst 12,5 procent. Dat is nog maar het begin, denken analisten, die spreken van prijsstijgingen tot 40 procent. Het Japanse Toshiba is een van de grootste producenten van NAND flashgeheugen ter wereld.

Na een weekend van vreselijke beelden van menselijk leed wordt stilaan ook duidelijk wat de economische gevolgen kunnen zijn van de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami in Japan. Veel technologieproducenten hebben vestigingen in Japan en die deelden in de klappen. Sony heeft 6 fabrieken gesloten en kan nog niet te veel zeggen over het Technology Centre in Sendai. De Panasonic EV Energy-fabriek in Sendai zou zeker verwoest zijn door de tsunami. Ook bij Toshiba, Fujitsu, Canon, Epson, Nikon en Sharp is de productie minstens gedeeltelijk stilgelegd en wordt de schade opgemeten. De productie van belangrijke elektronische componenten als geheugenchips kan daardoor ernstige problemen ondervinden. Daarbij spelen niet alleen de verwoestingen mee, maar ook stroomproblemen, de moeilijke toevoer van grondstoffen en hinder bij het verschepen van afgewerkte producten. Uit vrees voor tekorten, ondervinden de prijzen voor DRAM-chips nu sterke stijgingen (tussen de 5,5 procent en 6,8 procent), schrijft The Wall Street Journal. De prijs voor NAND flashgeheugen steeg gemiddeld met maar liefst 12,5 procent. Dat is nog maar het begin, denken analisten, die spreken van prijsstijgingen tot 40 procent. Het Japanse Toshiba is een van de grootste producenten van NAND flashgeheugen ter wereld.