Stel je voor: de gitaarrifs van Thunderstruck van de Australische rockband AC/DC die loeihard door de boksen van de Iraanse kerninstallaties schallen. Een cyberaanvaller met gevoel voor humor zou dat onlangs hebben klaargekregen.

De Finse securityfirma F-Secure beweert een e-mail van een Iraanse nucleaire wetenschapper te hebben ontvangen die dat stukje cyberslapstick schetst. Toch nu al even onderstrepen dat het nieuws tot dusver onbevestigd is gebleven en dus ook gecategoriseerd zou kunnen worden onder Amerikaanse propaganda. F-Secure wist enkel met zekerheid te achterhalen dat de mail wel degelijk vanuit de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie werd verzonden.

In de bewuste e-mail spreekt de wetenschapper over een nieuwe worm die de systemen (het netwerk en de Siemens-hardware) in Natanz en Fordo zou hebben platgelegd, via de hackertool Metasploit. De hackers hadden ook toegang tot het VPN van de twee vestigingen. "Er speelde ook willekeurig muziek op verschillende pc's in het midden van de nacht, met het volume op het maximum. Ik geloof dat het Thunderstruck van AC/DC was", klinkt het nog.

In vergelijking met eerder ontdekte sabotage- of spionagetools à la Stuxnet of Flame lijkt deze 'AC/DC-hack' veeleer op een treiteractie. Nogmaals: als ze al echt gebeurd is...

Stel je voor: de gitaarrifs van Thunderstruck van de Australische rockband AC/DC die loeihard door de boksen van de Iraanse kerninstallaties schallen. Een cyberaanvaller met gevoel voor humor zou dat onlangs hebben klaargekregen. De Finse securityfirma F-Secure beweert een e-mail van een Iraanse nucleaire wetenschapper te hebben ontvangen die dat stukje cyberslapstick schetst. Toch nu al even onderstrepen dat het nieuws tot dusver onbevestigd is gebleven en dus ook gecategoriseerd zou kunnen worden onder Amerikaanse propaganda. F-Secure wist enkel met zekerheid te achterhalen dat de mail wel degelijk vanuit de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie werd verzonden. In de bewuste e-mail spreekt de wetenschapper over een nieuwe worm die de systemen (het netwerk en de Siemens-hardware) in Natanz en Fordo zou hebben platgelegd, via de hackertool Metasploit. De hackers hadden ook toegang tot het VPN van de twee vestigingen. "Er speelde ook willekeurig muziek op verschillende pc's in het midden van de nacht, met het volume op het maximum. Ik geloof dat het Thunderstruck van AC/DC was", klinkt het nog. In vergelijking met eerder ontdekte sabotage- of spionagetools à la Stuxnet of Flame lijkt deze 'AC/DC-hack' veeleer op een treiteractie. Nogmaals: als ze al echt gebeurd is...