Acer biedt 710 miljoen dollar voor de Amerikaanse pc-bouwer Gateway. Mogelijk krijgt het Taiwanese bedrijf zo ook onrechtstreeks het Europese Packard Bell in handen.

Acer heeft 710 miljoen dollar in contanten veil voor Gateway. Dat is de vierde grootste pc-bouwer in de Verenigde Staten. Daarnaast is het bedrijf beperkt aanwezig in Frankrijk en in Oost-Europa. Gateway had voorts ook plannen om uit te breiden naar Italië, Spanje en Duitsland. Gateway was in de jaren '90 ook al actief in Europa en Azië, maar trok zich in 2001 terug op de Amerikaanse markt.

De transactie zou eind dit jaar moeten worden afgerond. De raden van bestuur van Acer en Gateway hebben de deal alvast unaniem goedgekeurd. Het gecombineerde bedrijf zou een omzet draaien van 15 miljard dollar en meer dan 20 miljoen pc's per jaar verkopen.

Op zich lijkt de overname een vreemde keuze, aangezien Acer expliciet op zoek was naar een overname in Europa (met een intense strijd rond Packard Bell, dat in handen leek te vallen van Lenovo). Dat deed aanvankelijk verschillende commentatoren concluderen dat Acer gewoon op zoek was naar marktaandeel en verkoopsvolume.

Toch lijkt de overname van Gateway voor Acer een interessante bonus achter de hand te hebben. De firma NEC verkocht namelijk vorig jaar zijn aandelen van PB Holding Company, het moederbedrijf van Packard Bell, aan de zakenman John Hui (de vroegere eigenaar van eMachines, nu onderdeel van Gateway). Hui was nu, zoals gezegd, in exclusieve gesprekken verwikkeld met Lenovo rond de verkoop van die aandelen van PB Holding Company.

Gateway bezit blijkbaar een 'Right of First Refusal' op de verkoop van die aandelen, waardoor het die dan mag kopen van Hui. Dat 'Right of First Refusal' heeft Gateway vlak voor de overname door Acer uitgeoefend. Als die transactie doorgaat, heeft Acer zo onrechtstreeks ook Packard Bell binnengerijfd.

Acer biedt 710 miljoen dollar voor de Amerikaanse pc-bouwer Gateway. Mogelijk krijgt het Taiwanese bedrijf zo ook onrechtstreeks het Europese Packard Bell in handen. Acer heeft 710 miljoen dollar in contanten veil voor Gateway. Dat is de vierde grootste pc-bouwer in de Verenigde Staten. Daarnaast is het bedrijf beperkt aanwezig in Frankrijk en in Oost-Europa. Gateway had voorts ook plannen om uit te breiden naar Italië, Spanje en Duitsland. Gateway was in de jaren '90 ook al actief in Europa en Azië, maar trok zich in 2001 terug op de Amerikaanse markt. De transactie zou eind dit jaar moeten worden afgerond. De raden van bestuur van Acer en Gateway hebben de deal alvast unaniem goedgekeurd. Het gecombineerde bedrijf zou een omzet draaien van 15 miljard dollar en meer dan 20 miljoen pc's per jaar verkopen. Op zich lijkt de overname een vreemde keuze, aangezien Acer expliciet op zoek was naar een overname in Europa (met een intense strijd rond Packard Bell, dat in handen leek te vallen van Lenovo). Dat deed aanvankelijk verschillende commentatoren concluderen dat Acer gewoon op zoek was naar marktaandeel en verkoopsvolume. Toch lijkt de overname van Gateway voor Acer een interessante bonus achter de hand te hebben. De firma NEC verkocht namelijk vorig jaar zijn aandelen van PB Holding Company, het moederbedrijf van Packard Bell, aan de zakenman John Hui (de vroegere eigenaar van eMachines, nu onderdeel van Gateway). Hui was nu, zoals gezegd, in exclusieve gesprekken verwikkeld met Lenovo rond de verkoop van die aandelen van PB Holding Company. Gateway bezit blijkbaar een 'Right of First Refusal' op de verkoop van die aandelen, waardoor het die dan mag kopen van Hui. Dat 'Right of First Refusal' heeft Gateway vlak voor de overname door Acer uitgeoefend. Als die transactie doorgaat, heeft Acer zo onrechtstreeks ook Packard Bell binnengerijfd.