Acer en Dell zagen het voorbije kwartaal hun marktaandeel in ons land sterk afkalven.

De Belgische pc-markt ging er het in derde kwartaal 5,4 procent op achteruit, zo blijkt uit cijfers die Data News bij analistenkantoor Gartner kon opvragen. Concreet werden er een kleine 26.000 pc's minder verkocht in het voorbije trimester in vergelijking met vorig jaar. In totaal gingen er 453.967 pc's over de toonbank in ons land.

Die achteruitgang is nog niet zo rampzalig als die op de volledige West-Europese markt (-11,4 procent), een abnormaal slechte prestatie in het traditioneel sterke 'terug-naar-school'-kwartaal. Dat is grotendeels te wijten aan de sombere economische toestand, waardoor consumenten hun aankopen uitstellen. Ook was er voordien gehoopt op een sterke groei op de bedrijfsmarkt, waar de migratie naar Windows 7 stilaan op kruissnelheid moet komen, maar ook daar gooide de kwakkelende economie roet in het eten. Dat resulteerde in een daling van de pc-verkoop met 2,1 procent.

Op de Belgische pc-markt staat HP nog steeds bovenaan. Hoewel het bedrijf zijn verkoop zag dalen met 3 procent, steeg het marktaandeel van HP tot 27,5 procent. Dat heeft alles te maken met de povere prestaties van naaste concurrenten Acer en Dell. Die verkochten in ons land allebei ruim 21 procent minder pc's. Acer ziet zo zijn marktaandeel weer een heel stuk onder de 20 procent zakken (tot 17,8 procent om precies te zijn) en Dell klokt nu af op amper 10,2 procent van de markt.

Die laatste voelt zelfs al de hete adem van Apple in de nek, dat na een groei in de verkoop van 14,8 procent nu 8,9 procent van Belgische pc-markt in handen heeft. Apple zag samen met Lenovo (4,8 procent van de markt, 65,6 procent groei) en Toshiba (3,8 procent van de markt, 16,4 procent groei) als één van de weinigen zijn aandeel stijgen.

Acer en Dell zagen het voorbije kwartaal hun marktaandeel in ons land sterk afkalven. De Belgische pc-markt ging er het in derde kwartaal 5,4 procent op achteruit, zo blijkt uit cijfers die Data News bij analistenkantoor Gartner kon opvragen. Concreet werden er een kleine 26.000 pc's minder verkocht in het voorbije trimester in vergelijking met vorig jaar. In totaal gingen er 453.967 pc's over de toonbank in ons land. Die achteruitgang is nog niet zo rampzalig als die op de volledige West-Europese markt (-11,4 procent), een abnormaal slechte prestatie in het traditioneel sterke 'terug-naar-school'-kwartaal. Dat is grotendeels te wijten aan de sombere economische toestand, waardoor consumenten hun aankopen uitstellen. Ook was er voordien gehoopt op een sterke groei op de bedrijfsmarkt, waar de migratie naar Windows 7 stilaan op kruissnelheid moet komen, maar ook daar gooide de kwakkelende economie roet in het eten. Dat resulteerde in een daling van de pc-verkoop met 2,1 procent. Op de Belgische pc-markt staat HP nog steeds bovenaan. Hoewel het bedrijf zijn verkoop zag dalen met 3 procent, steeg het marktaandeel van HP tot 27,5 procent. Dat heeft alles te maken met de povere prestaties van naaste concurrenten Acer en Dell. Die verkochten in ons land allebei ruim 21 procent minder pc's. Acer ziet zo zijn marktaandeel weer een heel stuk onder de 20 procent zakken (tot 17,8 procent om precies te zijn) en Dell klokt nu af op amper 10,2 procent van de markt. Die laatste voelt zelfs al de hete adem van Apple in de nek, dat na een groei in de verkoop van 14,8 procent nu 8,9 procent van Belgische pc-markt in handen heeft. Apple zag samen met Lenovo (4,8 procent van de markt, 65,6 procent groei) en Toshiba (3,8 procent van de markt, 16,4 procent groei) als één van de weinigen zijn aandeel stijgen.