Acer - volgens Gartner 's werelds derde grootste pc-vendor - mikt nu ook op de gsm-markt. Na de recente overname van Gateway en Packard Bell, mag E-Ten - een fabrikant van handheld devices zoals smartphones - aan het lijstje met acquisities toegevoegd worden.

Door de overname van E-Ten, kan Acer zijn productportfolio uitbreiden met gsm's. E-Ten maakt met name smartphones die met het Windows Mobile besturingssysteem draaien. Het bedrijf is in Europa minder bekend, maar in de Aziatische markten is het toch geen kleine speler. Gianfranco Lanci, president van Acer, geeft aan dat zijn bedrijf vooral mogelijkheden ziet in het 'ultra mobile' segment waar pc en communicatietechnologie steeds meer convergeren. Met de overname wil Acer er zich ook van vergewissen dat ze een stukje van de smartphone-markt kunnen inpikken waarvan een wereldwijde groei verwacht wordt van meer dan 30% tegen 2011. "Met de overname van E-Ten hopen we inderdaad te profiteren van de sterke groeiperspectieven op de markt voor slimme telefoons", stelde Stefan Engel, managing director van Acer Duitsland, die op CeBIT de pers toesprak.

E-Ten heeft Acer 9 miljard Taiwanese dollars gekost, of zowat 194 miljoen euro. Acer werkt met de constructie van een aandelenruil, zodat E-Ten-aandeelhouders na de transactie 6 procent van Acer zullen bezitten. Het bedrijf verwacht de overname in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. De raden van bestuur van beide firma's hebben hun goedkeuring al gegeven.

Hoewel Acer op de desktopmarkt nog een vrij mooie groei kan voorleggen, zijn de vooruitzichten niet al te best. De shift naar notebooks is al een hele tijd ingezet, aldus Stefan Engel. Dan is inzetten op een nieuwe, sterk groeiende markt geen overbodige luxe. Hij wees er trouwens op dat de EMEA-regio op zich nog wel sterk groeit, maar dat we ons daar in West-Europa niet te hard over op de borst mogen kloppen. "De groei is haast volledig te danken aan de boomende markt in Oost-Europa." En nog: "Dat landen als België, Oostenrijk en Finland geen dubbelcijferige groeicijfers halen in de verkoop van pc-eenheden (België verkocht 7,9 procent meer pc's in 2007 volgens Engels cijfers, nvdr), is een teken aan de wand dat de markt in West-Europa veranderd is. In West-Europa gaat ruim 40 procent van het it-budget naar services en zowat 20 procent naar pc's, terwijl dat in Oost-Europa precies andersom is."

Stefan Engel stipte voorts aan dat tegen het einde van de maand de overname van Gateway-Packard Bell helemaal moet zijn afgerond. Acer is dan een bedrijf met een geschatte omzet van zowat 20 miljard dollar en zal dan 25 miljoen pc's per jaar verschepen.

Acer - volgens Gartner 's werelds derde grootste pc-vendor - mikt nu ook op de gsm-markt. Na de recente overname van Gateway en Packard Bell, mag E-Ten - een fabrikant van handheld devices zoals smartphones - aan het lijstje met acquisities toegevoegd worden. Door de overname van E-Ten, kan Acer zijn productportfolio uitbreiden met gsm's. E-Ten maakt met name smartphones die met het Windows Mobile besturingssysteem draaien. Het bedrijf is in Europa minder bekend, maar in de Aziatische markten is het toch geen kleine speler. Gianfranco Lanci, president van Acer, geeft aan dat zijn bedrijf vooral mogelijkheden ziet in het 'ultra mobile' segment waar pc en communicatietechnologie steeds meer convergeren. Met de overname wil Acer er zich ook van vergewissen dat ze een stukje van de smartphone-markt kunnen inpikken waarvan een wereldwijde groei verwacht wordt van meer dan 30% tegen 2011. "Met de overname van E-Ten hopen we inderdaad te profiteren van de sterke groeiperspectieven op de markt voor slimme telefoons", stelde Stefan Engel, managing director van Acer Duitsland, die op CeBIT de pers toesprak. E-Ten heeft Acer 9 miljard Taiwanese dollars gekost, of zowat 194 miljoen euro. Acer werkt met de constructie van een aandelenruil, zodat E-Ten-aandeelhouders na de transactie 6 procent van Acer zullen bezitten. Het bedrijf verwacht de overname in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. De raden van bestuur van beide firma's hebben hun goedkeuring al gegeven. Hoewel Acer op de desktopmarkt nog een vrij mooie groei kan voorleggen, zijn de vooruitzichten niet al te best. De shift naar notebooks is al een hele tijd ingezet, aldus Stefan Engel. Dan is inzetten op een nieuwe, sterk groeiende markt geen overbodige luxe. Hij wees er trouwens op dat de EMEA-regio op zich nog wel sterk groeit, maar dat we ons daar in West-Europa niet te hard over op de borst mogen kloppen. "De groei is haast volledig te danken aan de boomende markt in Oost-Europa." En nog: "Dat landen als België, Oostenrijk en Finland geen dubbelcijferige groeicijfers halen in de verkoop van pc-eenheden (België verkocht 7,9 procent meer pc's in 2007 volgens Engels cijfers, nvdr), is een teken aan de wand dat de markt in West-Europa veranderd is. In West-Europa gaat ruim 40 procent van het it-budget naar services en zowat 20 procent naar pc's, terwijl dat in Oost-Europa precies andersom is." Stefan Engel stipte voorts aan dat tegen het einde van de maand de overname van Gateway-Packard Bell helemaal moet zijn afgerond. Acer is dan een bedrijf met een geschatte omzet van zowat 20 miljard dollar en zal dan 25 miljoen pc's per jaar verschepen.