Voor het tweede kwartaal op rij loopt de Europese pc-markt iets terug. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Gartner. 23 miljoen pc's werden het afgelopen kwartaal verscheept binnen de emea-markt, tegenover 24,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2010. Ook in de Verenigde Staten ging de verkoop achteruit met 5,6 procent. Wereldwijd is er wel nog sprake van een lichte stijging met 2,3 procent, met dank aan de zogeheten 'emerging markets' waar pc's wel vlot over de toonbank gaan. Toch is ook die stijging minder dan de 6,7 procent groei die Gartner aanvankelijk voorspelde.

Binnen de emea-markt ziet Gartner duidelijk een aanhoudende zwakke vraag van de consumenten voornamelijk in West-Europa. In Zuid-Europa speelt het zwakke economische klimaat uiteraard ook een grote rol, wat dan weer een negatieve impact heeft op het algemene consumentenvertrouwen in West-Europa. Enkel in Frankrijk en Duitsland is het aantal verscheepte toestellen toch gestegen.

Aan de bedrijvenkant is Gartner eerder optimistisch. De vraag naar professionele pc's trekt weer aan naarmate bedrijven budgetten vrijgeven om hun bestaande pc-park te migreren naar computers met het Windows 7 besturingssysteem. Voornamelijk Dell lijkt van deze opwaartse spiraal te profiteren.

HP is binnen emea de nummer 1 en gaat er met 3,6 procent op vooruit tot 21,4 procent marktaandeel. Dell staat op de derde plaats (10,5%), onder Acer (14,1) dat de grote verliezer is. Acer tekent een negatieve groei op van bijna 35 procent. Die bijzonder zwakke prestatie is nog steeds volgens Gartner voor meer dan de helft verantwoordelijk voor het inkrimpen van de Europese pc-markt. "Zonder Acer, zou de emea pc-markt met drie procent gestegen zijn", klinkt het in niet mis te verstane bewoordingen van Gartner-analist Ranjit Atwal.

In juni raakte bekend dat Acer in de Europese markt te maken had met een gigantisch pc-overschot bij distributeurs als gevolg van mismanegement rond de voorraden. Channelpartners, zoals distributeurs, kregen van Acer in totaal 150 miljoen dollar ondersteuning om hen te stimuleren hun voorraad zo snel mogelijk te verkopen. Volgens Gartner zijn er ondertussen zo'n 3 miljoen mobile pc's van Acer uit de distributieketen gehaald. Amper enkele dagen geleden maakte Gartner ook al bekend dat tablets en e-readers merkelijk minder vlot dan verwacht over de toonbank gingen.

Voor het tweede kwartaal op rij loopt de Europese pc-markt iets terug. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Gartner. 23 miljoen pc's werden het afgelopen kwartaal verscheept binnen de emea-markt, tegenover 24,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2010. Ook in de Verenigde Staten ging de verkoop achteruit met 5,6 procent. Wereldwijd is er wel nog sprake van een lichte stijging met 2,3 procent, met dank aan de zogeheten 'emerging markets' waar pc's wel vlot over de toonbank gaan. Toch is ook die stijging minder dan de 6,7 procent groei die Gartner aanvankelijk voorspelde. Binnen de emea-markt ziet Gartner duidelijk een aanhoudende zwakke vraag van de consumenten voornamelijk in West-Europa. In Zuid-Europa speelt het zwakke economische klimaat uiteraard ook een grote rol, wat dan weer een negatieve impact heeft op het algemene consumentenvertrouwen in West-Europa. Enkel in Frankrijk en Duitsland is het aantal verscheepte toestellen toch gestegen. Aan de bedrijvenkant is Gartner eerder optimistisch. De vraag naar professionele pc's trekt weer aan naarmate bedrijven budgetten vrijgeven om hun bestaande pc-park te migreren naar computers met het Windows 7 besturingssysteem. Voornamelijk Dell lijkt van deze opwaartse spiraal te profiteren. HP is binnen emea de nummer 1 en gaat er met 3,6 procent op vooruit tot 21,4 procent marktaandeel. Dell staat op de derde plaats (10,5%), onder Acer (14,1) dat de grote verliezer is. Acer tekent een negatieve groei op van bijna 35 procent. Die bijzonder zwakke prestatie is nog steeds volgens Gartner voor meer dan de helft verantwoordelijk voor het inkrimpen van de Europese pc-markt. "Zonder Acer, zou de emea pc-markt met drie procent gestegen zijn", klinkt het in niet mis te verstane bewoordingen van Gartner-analist Ranjit Atwal.In juni raakte bekend dat Acer in de Europese markt te maken had met een gigantisch pc-overschot bij distributeurs als gevolg van mismanegement rond de voorraden. Channelpartners, zoals distributeurs, kregen van Acer in totaal 150 miljoen dollar ondersteuning om hen te stimuleren hun voorraad zo snel mogelijk te verkopen. Volgens Gartner zijn er ondertussen zo'n 3 miljoen mobile pc's van Acer uit de distributieketen gehaald. Amper enkele dagen geleden maakte Gartner ook al bekend dat tablets en e-readers merkelijk minder vlot dan verwacht over de toonbank gingen.