Acer verrast met volledig nieuwe productlijn voor professionele gebruikers

ConceptD 9 © Acer
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Acer heeft donderdag in New York zijn nieuwe productengamma voorgesteld. De Taiwanese computerfabrikant verraste vooral met de introductie van de nieuwe subbrand ConceptD. Die omvat een reeks high-end notebooks, desktop-pc’s, monitoren en een Mixed Reality-headset voor professionele gebruikers die nood hebben aan extra veel power en precisie.

Acer bekleedt in 24 landen de eerste óf tweede positie als het aankomt op gaming-pc’s en -laptops. Uit onderzoek van het bedrijf bleek echter dat de helft van de hardcore-gamers op hun computer ook gebruikmaakt van zware professionele, veelal grafische softwarepakketten. Meer nog, vijftien procent van Acers gamecomputers wordt niet eens voor spelletjes gebruikt, maar uitsluitend voor dat soort professionele doeleinden. De fabrikant besloot daarom een compleet nieuwe productlijn uit de grond te stampen, ConceptD genaamd, die aansluit bij de noden van deze veeleisende gebruikers. Tot de doelgroep behoren onder meer (grafische) ontwerpers, filmproducenten, architecten en ontwikkelaars.

Pantone

Het nieuwe ConceptD-productportfolio omvat acht producten: drie laptops, twee desktopcomputers, twee monitoren en een Mixed Reality-headset. De meest opvallende notebook is de zwarte ConceptD 9, een toestel met 17,3 inch scherm dat door de zogenaamde Ezel Aero Hinch in tal van posities kan worden gekanteld. Net als de andere notebooks uit het gamma beschikt de ConceptD 9 over een 4K UHD-beeldscherm van het IPS2-type. Het display is bovendien Pantone-gevalideerd en dekt het volledige RGB-kleurengamma van Adobe. Daarmee bieden de toestellen volgens Acer een extreem hoge kleuraccuraatheid, die bij de ConceptD 9 zelfs zo laag is als DeltaE 0,7. Ter vergelijking: een 15 inch MacBook Pro, nog zo’n grafische krachtpatser, haalt een DeltaE-waarde van 1,2: lager is beter.

De ConceptD 9 komt in augustus op de markt met een gloednieuwe Intel Core i9 processor van de 9de generatie en krachtige GeForce RTX 2080 graphics van Nvidia. Het toestel gaat vergezeld van een stilus met 4090 drukniveaus om te schetsen, schilderen of aantekeningen te maken. De richtprijs bedraagt 4.999 euro. Acer kondigde ook twee ‘goedkopere’ modellen aan, zonder kantelbaar scherm en relatief gezien ook wat minder performant: de ConceptD 7 kost 2.299 euro, de ConceptD 5 verwisselt voor 1.699 euro van eigenaar.

Twintigduizend euro

Andere blikvangers tijdens de persconferentie van Acer waren de ConceptD 500 en 900 desktopcomputers. De ‘500’ valt vooral op door zijn design: de pc is wit, heeft bovenop een houten afwerking met een geïntegreerde Qi-oplader (bijvoorbeeld om een smartphone draadloos op te laden) en is voorzien van een opbergruimte voor een headset. Aan power ontbreekt het deze computer evenmin, dankzij de nieuwste Intel Core i9-9900K-processor van de 9de generatie en een GPU die oploopt tot de Nvidia Quadro RTX 4000. Acer gaat ook erg prat op de fluisterstilheid van de ConceptD 500: net als bij de eerder vernoemde notebooks overstijgt de ‘geluidsoverlast’ nimmer de 40dB, waardoor de toestellen volgens Acer net zo stil zijn als een bibliotheek. De computer komt in juli op de markt met een prijs vanaf 2.799 euro.

Mag het een ‘beetje’ meer zijn, dan komt de ConceptD 900 in aanmerking. Dit rekenmonster herbergt dubbele Intel Xeon Gold 6148-processoren met tot 40 cores, een Nvidia Quadro RTX 6000 GPU en 12 geheugensloten voor een totaal van 192 GB aan RAM. Acer mikt met dit toestel op professionals die geen zin hebben in ellenlange rendertijden en op ontwikkelaars van toepassingen op het gebied van AI en deep learning. Het prijskaartje is navenant: vanaf 19.999 euro.

Speciaal voor de ConceptD-toestellen ontwikkelde Acer een nieuwe Windows Mixed Reality-headset, de ConceptD OJO. De bril heeft een resolutie van 4.320 x 2.160 pixels, een eenvoudige pupilafstandsinstelling en ingebouwde luidsprekers waardoor geen aparte hoofdtelefoon nodig is. Veel meer details werden er in New York evenwel nog niet bekendgemaakt over deze headset.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content