“ACTA gaat niet over het tergen van consumenten”

© Belga

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft het Europees Parlement garanties proberen te geven over de onderhandelingen rond het antipiraterijakkoord ACTA.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft het Europees Parlement garanties proberen te geven over de onderhandelingen rond het antipiraterijakkoord ACTA.

Als de uitkomst van de onderhandelingen over een internationaal akkoord tegen namaak en piraterij (ACTA) bijna geen toegevoegde waarde heeft voor de Europese Unie of niet de juiste producten beschermt, “zullen we onze deelname aan het akkoord opnieuw moeten bekijken”. Dat zei Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht aan Europees Parlement.

De gesprekken over het ACTA-akkoord startten in 2007. Ze baden in een sfeer van geheimhouding. De landen waarmee de EU onderhandelt, zijn de VS, Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zwitserland. Verwacht wordt dat de onderhandelingen nog dit jaar afgerond worden. Maar het Europees Parlement, dat zich over de tekst zal moeten uitspreken, is ongerust over het respect voor de rechten en de vrijheden van de burgers, de vrije toegang tot het internet of nog de toegang tot generische geneesmiddelen, die door dit akkoord mogelijk bedreigd zouden worden.

Medewerkers van De Gucht hebben de Europarlementsleden achter gesloten deuren een stand van zaken van de onderhandelingen gegeven. Ze hanteerden daarbij evenwel een “pseudoreligieus karakter van geheimhouding”, meent de socialist Kader Arif, “terwijl het net de bedoeling is dat we gealarmeerd worden en uitleg krijgen”.

In de plenaire zaal zei De Gucht dat hij het Parlement op de hoogte zal houden en dat het akkoord openbaar gemaakt zal worden vóór hij er zijn handtekening onder zet. Hij schotelde de parlementsleden ook enkele garanties voor. “Het gaat niet om het controleren van de laptops van reizigers, om het inperken van hun burgerlijke vrijheden of om het tergen van de consumenten”, sprak hij circulerende geruchten tegen.

De bedoeling van ACTA is om een internationaal geldend auteursrecht te creëren, maar dit moet volgens de EU-Commissie wel de geldende Europese wetgeving terzake volgen. Dat betekent dat “we niets langs de achterdeur gaan regelen, onze wetgeving is een van de meest efficiënte”, aldus De Gucht. ACTA mag ook de toegang tot generische medicamenten niet bemoeilijken, zei hij.

Ondertussen lijkt het erop dat de draagwijdte van het akkoord steeds kleiner wordt naarmate de onderhandelingen blijven duren. Momenteel zouden de partijen afstevenen op een akkoord dat niet meer inhoudt dan “de kleinste gemene deler”. Dat, aldus De Gucht, is te wijten “aan de grote verscheidenheid aan tradities, die ten koste gaat van een efficiënt akkoord”.

Voor Europa komt het erop neer de intellectuele eigendom goed te beschermen en op dat vlak is al “veel vordering” gemaakt. Echter, volgens de huidige stand van de gesprekken, “worden enkel het copyright en de handelsmerken beschermd”, maar niet de geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van bijvoorbeeld landbouwproducten, zaken die de Unie buiten haar grenzen hoopt te beschermen.

Op 20 september vindt in Tokio de volgende onderhandelingsronde van de ACTA-gesprekken plaats.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content