Het Luxemburgse hof moet zich uitspreken over een Belgische rechtszaak tegen Facebook. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit wil dat het sociale netwerk stopt met het volgen van het surfgedrag van niet-gebruikers. Maar Europese regels schrijven voor dat ons land zulke kwesties aan de Ierse autoriteiten moet overlaten, hield Facebook vol.

Grensoverschrijdende zaken

Dat is de advocaat-generaal van het Europees hof niet met Facebook eens. Ook rechters van andere lidstaten mogen zich in sommige gevallen over Facebooks handel en wandel buigen, vindt hij, ook al heeft Ierland in beginsel het voortouw. Dat kan wel alleen als het om 'grensoverschrijdende' zaken gaat en Ierland er bijvoorbeeld zelf geen werk van maakt.

Het advies van de advocaat-generaal weegt doorgaans zwaar, al volgt het hof het niet altijd.

Het Luxemburgse hof moet zich uitspreken over een Belgische rechtszaak tegen Facebook. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit wil dat het sociale netwerk stopt met het volgen van het surfgedrag van niet-gebruikers. Maar Europese regels schrijven voor dat ons land zulke kwesties aan de Ierse autoriteiten moet overlaten, hield Facebook vol.Dat is de advocaat-generaal van het Europees hof niet met Facebook eens. Ook rechters van andere lidstaten mogen zich in sommige gevallen over Facebooks handel en wandel buigen, vindt hij, ook al heeft Ierland in beginsel het voortouw. Dat kan wel alleen als het om 'grensoverschrijdende' zaken gaat en Ierland er bijvoorbeeld zelf geen werk van maakt.Het advies van de advocaat-generaal weegt doorgaans zwaar, al volgt het hof het niet altijd.