Eurocommissaris Viviane Reding wil een nieuw agentschap opzetten om het internet in Europa te verdedigen tegen cyberaanvallen. De Europese Commissie bespreekt het idee op 13 november.

De Europese Commissie praat op 13 november over een voorstel van Eurocommissaris Viviane Reding voor het opzetten van een EU-agentschap om het internet te beschermen tegen cyberaanvallen. Aanleiding voor het voorstel van de Eurocommissaris is een aanval op het internet van Estland begin dit jaar. Vermoedelijk is toen vanuit Russische staatscomputers geprobeerd het Estse internetverkeer te blokkeren. De autoriteiten van Estland hadden kort ervoor een prestigieus Russisch oorlogsstandbeeld verplaatst, tot grote woede van Rusland.

Het nieuwe agentschap zou 134 medewerkers en 40 miljoen euro krijgen voor de eerste 2 werkingsjaren. De zogeheten 'Europese Elektronische Communicatie Marktautoriteit' zou de opvolger moeten worden van de bestaande instelling, ENISA.

Reding staat niet alleen in haar plannen voor de verdediging van het internet. Ook de NAVO heeft plannen om cyberaanvallen te pareren. Het militaire bondgenootschap hielp dit voorjaar al mee om de aanvallen op Estland af te slaan.

In samenwerking met Computable

Eurocommissaris Viviane Reding wil een nieuw agentschap opzetten om het internet in Europa te verdedigen tegen cyberaanvallen. De Europese Commissie bespreekt het idee op 13 november. De Europese Commissie praat op 13 november over een voorstel van Eurocommissaris Viviane Reding voor het opzetten van een EU-agentschap om het internet te beschermen tegen cyberaanvallen. Aanleiding voor het voorstel van de Eurocommissaris is een aanval op het internet van Estland begin dit jaar. Vermoedelijk is toen vanuit Russische staatscomputers geprobeerd het Estse internetverkeer te blokkeren. De autoriteiten van Estland hadden kort ervoor een prestigieus Russisch oorlogsstandbeeld verplaatst, tot grote woede van Rusland. Het nieuwe agentschap zou 134 medewerkers en 40 miljoen euro krijgen voor de eerste 2 werkingsjaren. De zogeheten 'Europese Elektronische Communicatie Marktautoriteit' zou de opvolger moeten worden van de bestaande instelling, ENISA. Reding staat niet alleen in haar plannen voor de verdediging van het internet. Ook de NAVO heeft plannen om cyberaanvallen te pareren. Het militaire bondgenootschap hielp dit voorjaar al mee om de aanvallen op Estland af te slaan. In samenwerking met Computable