Hoewel Agfa-Gevaert de crisis bleef voelen in 2009, getuige de omzetdaling van 9,1 procent, kwam de nettowinst weer boven water.

De omzet van beeldverwerkingsgroep Agfa-Gevaert daalde met 9,1 procent tot 2,75 miljard euro. Volgens het bedrijf was het dieptepunt van de crisis pas in de tweede helft van het jaar bereikt.

Bij de grootste afdeling, Agfa Graphics, daalde de omzet met 11,9 procent tot 1,3 miljard euro. "Pas in de laatste maanden van 2009 begonnen de markten voor drukvoorbereiding en voor inkjet zich te herstellen, vooral in Noord-Amerika en de in de opkomende landen", aldus het bedrijf in een persbericht. Agfa Healthcare kon de schade beperken met een achteruitgang van 3,7 procent: tot 1,17 miljard euro in it groeide omzet wel, maar de daling in imaging trok het totale plaatje naar beneden. Agfa Speciality Products zag de omzet dalen met 17,8 procent tot 236 miljoen euro, met vooral een sterke achteruitgang bij de traditionele filmproducten.

Positief nieuws is dat Agfa uit de rode cijfers geklommen is. De nettowinst bedroeg 6 miljoen euro, tegenover 167 miljoen euro verlies vorig jaar. Veel heeft de te maken met de zware herstructureringen die het bedrijf in 2008 doorvoerde, lagere grondstofprijzen en enkele eenmalige meevallers. De EBITDA steeg met 13 procent tot 284 miljoen euro.

Agfa verwacht een verder herstel van de grafische markten in 2010, vooral in Noord-Amerika en de opkomende landen. Voor Healthcare denkt het bedrijf een vergelijkbaar resultaat te kunnen halen in 2010. Het einde van 2009 was in die afdeling zo sterk, dat Agfa ervan uitgaat dat dat in het begin van 2010 niet zal kunnen aangehouden worden. Speciality Products zit in een overgangsjaar van traditionele producten naar nieuwe activiteiten (onder meer een vernieuwend gamma polyesterfilms voor de productie van identiteitsdocumenten, rijbewijzen, bankkaarten en transportbewijzen).

Hoewel Agfa-Gevaert de crisis bleef voelen in 2009, getuige de omzetdaling van 9,1 procent, kwam de nettowinst weer boven water. De omzet van beeldverwerkingsgroep Agfa-Gevaert daalde met 9,1 procent tot 2,75 miljard euro. Volgens het bedrijf was het dieptepunt van de crisis pas in de tweede helft van het jaar bereikt. Bij de grootste afdeling, Agfa Graphics, daalde de omzet met 11,9 procent tot 1,3 miljard euro. "Pas in de laatste maanden van 2009 begonnen de markten voor drukvoorbereiding en voor inkjet zich te herstellen, vooral in Noord-Amerika en de in de opkomende landen", aldus het bedrijf in een persbericht. Agfa Healthcare kon de schade beperken met een achteruitgang van 3,7 procent: tot 1,17 miljard euro in it groeide omzet wel, maar de daling in imaging trok het totale plaatje naar beneden. Agfa Speciality Products zag de omzet dalen met 17,8 procent tot 236 miljoen euro, met vooral een sterke achteruitgang bij de traditionele filmproducten. Positief nieuws is dat Agfa uit de rode cijfers geklommen is. De nettowinst bedroeg 6 miljoen euro, tegenover 167 miljoen euro verlies vorig jaar. Veel heeft de te maken met de zware herstructureringen die het bedrijf in 2008 doorvoerde, lagere grondstofprijzen en enkele eenmalige meevallers. De EBITDA steeg met 13 procent tot 284 miljoen euro. Agfa verwacht een verder herstel van de grafische markten in 2010, vooral in Noord-Amerika en de opkomende landen. Voor Healthcare denkt het bedrijf een vergelijkbaar resultaat te kunnen halen in 2010. Het einde van 2009 was in die afdeling zo sterk, dat Agfa ervan uitgaat dat dat in het begin van 2010 niet zal kunnen aangehouden worden. Speciality Products zit in een overgangsjaar van traditionele producten naar nieuwe activiteiten (onder meer een vernieuwend gamma polyesterfilms voor de productie van identiteitsdocumenten, rijbewijzen, bankkaarten en transportbewijzen).