De Mortselse beelvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 13 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent tot 741 miljoen euro.

"De effecten van de economische vertraging worden duidelijker", meldt Agfa in een persbericht. Het bedrijf neemt extra kostenbesparende maatregelen.

Het verlies van 13 miljoen euro betekent een lichte verbetering tegenover het derde kwartaal van vorig jaar, toen het nettoverlies 14 miljoen euro bedroeg. Het bedrijfsresultaat van Agfa ging erop vooruit van 7 naar 19 miljoen euro.

De beeldvormingsgroep spreekt van "een sterke impact van grondstofkosten en eenmalige effecten". Bovendien "werden de effecten van de economische vertraging meer zichtbaar, zowel in Agfa Graphics (-6% omzet) als in Agfa HealthCare (-9%)." De omzet van Agfa Specialty Products (+6%) werd dan weer "gunstig beïnvloed door contracten voor grote volumes met klanten in de beeldvormingsindustrie".

Het bedrijf herhaalt zijn winstprognoses voor 2008 niet. Agfa-Gevaert zegt geen duidelijke vooruitzichten te kunnen geven voor de komende maanden, "aangezien de verdere evolutie van de conjunctuur hoogst onzeker is". De eerste positieve effecten van de recente trends op de wisselkoersmarkten en van de dalende zilver- en aluminiumprijzen zullen waarschijnlijk vanaf het begin van 2009 zichtbaar worden, luidt het wel.

Bovenop de besparingsmaatregelen die werden aangekondigd bij de voorstelling van de tweedekwartaalresultaten, neemt Agfa "in het licht van de recentste economische trends" bijkomende besparingsmaatregelen. Welke dat zijn, wordt niet gespecificeerd.

De eerder aangekondigde maatregelen, om de verkoop- en algemene beheerskosten te verlagen met 100 miljoen euro tegen eind 2008, liggen op schema. Bovenop de besparingen voor 2008 wil Agfa de operationele kosten van de groep met 120 miljoen euro verlagen tegen eind 2010.

Bron: Belga

De Mortselse beelvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 13 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent tot 741 miljoen euro. "De effecten van de economische vertraging worden duidelijker", meldt Agfa in een persbericht. Het bedrijf neemt extra kostenbesparende maatregelen. Het verlies van 13 miljoen euro betekent een lichte verbetering tegenover het derde kwartaal van vorig jaar, toen het nettoverlies 14 miljoen euro bedroeg. Het bedrijfsresultaat van Agfa ging erop vooruit van 7 naar 19 miljoen euro. De beeldvormingsgroep spreekt van "een sterke impact van grondstofkosten en eenmalige effecten". Bovendien "werden de effecten van de economische vertraging meer zichtbaar, zowel in Agfa Graphics (-6% omzet) als in Agfa HealthCare (-9%)." De omzet van Agfa Specialty Products (+6%) werd dan weer "gunstig beïnvloed door contracten voor grote volumes met klanten in de beeldvormingsindustrie". Het bedrijf herhaalt zijn winstprognoses voor 2008 niet. Agfa-Gevaert zegt geen duidelijke vooruitzichten te kunnen geven voor de komende maanden, "aangezien de verdere evolutie van de conjunctuur hoogst onzeker is". De eerste positieve effecten van de recente trends op de wisselkoersmarkten en van de dalende zilver- en aluminiumprijzen zullen waarschijnlijk vanaf het begin van 2009 zichtbaar worden, luidt het wel. Bovenop de besparingsmaatregelen die werden aangekondigd bij de voorstelling van de tweedekwartaalresultaten, neemt Agfa "in het licht van de recentste economische trends" bijkomende besparingsmaatregelen. Welke dat zijn, wordt niet gespecificeerd. De eerder aangekondigde maatregelen, om de verkoop- en algemene beheerskosten te verlagen met 100 miljoen euro tegen eind 2008, liggen op schema. Bovenop de besparingen voor 2008 wil Agfa de operationele kosten van de groep met 120 miljoen euro verlagen tegen eind 2010. Bron: Belga