De federatie van de technologische industrie Agoria en de organisatie Intelligent Transport Systems (ITS) vragen dat de drie gewesten voortmaken met hun overleg en zo vlug mogelijk een systeem van wegentol invoeren.

Begin 2011 bereikten de drie gewesten een akkoord over de invoering van een kilometerheffing voor zware vrachtwagens (boven de 3,5 ton) en een wegenvignet voor personenwagens. Bedoeling was om beide systemen in 2013 in te voeren. Maar de invoering zal vertraging oplopen. Eerder was al sprake van uitstel tot in 2014, nu is er sprake van uitstel tot in 2016.

"In het buitenland ingeschreven vrachtwagens dragen op dit ogenblik helemaal niet bij in de kosten van het onderhoud van ons wegennet. Nu het de economie niet voor de wind gaat, zou de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton en van een wegenvignet voor buitenlandse privéwagens een welgekomen extraatje opleveren voor de begroting van de gewesten", aldus Agoria en ITS.

De twee organisaties wijzen ook op de voordelen voor het milieu. "In het wegentolsysteem zou rekening worden gehouden met de 'groene' prestaties van de voertuigen, maar daarnaast zou het ook mogelijkheden bieden om de verkeersstromen beter te geleiden. Resultaat: verbetering van de mobiliteit en beperking van de CO2-uitstoot", luidt het.

De invoering van een wegentolsysteem kan volgens Agoria en ITS bijdragen aan het economisch herstel. Dit zal een investering van "honderden miljoen euro vergen, die rechtstreeks ten goede zal komen van de informatica- en telematicabedrijven in ons land".

Bron: Belga

De federatie van de technologische industrie Agoria en de organisatie Intelligent Transport Systems (ITS) vragen dat de drie gewesten voortmaken met hun overleg en zo vlug mogelijk een systeem van wegentol invoeren. Begin 2011 bereikten de drie gewesten een akkoord over de invoering van een kilometerheffing voor zware vrachtwagens (boven de 3,5 ton) en een wegenvignet voor personenwagens. Bedoeling was om beide systemen in 2013 in te voeren. Maar de invoering zal vertraging oplopen. Eerder was al sprake van uitstel tot in 2014, nu is er sprake van uitstel tot in 2016. "In het buitenland ingeschreven vrachtwagens dragen op dit ogenblik helemaal niet bij in de kosten van het onderhoud van ons wegennet. Nu het de economie niet voor de wind gaat, zou de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton en van een wegenvignet voor buitenlandse privéwagens een welgekomen extraatje opleveren voor de begroting van de gewesten", aldus Agoria en ITS. De twee organisaties wijzen ook op de voordelen voor het milieu. "In het wegentolsysteem zou rekening worden gehouden met de 'groene' prestaties van de voertuigen, maar daarnaast zou het ook mogelijkheden bieden om de verkeersstromen beter te geleiden. Resultaat: verbetering van de mobiliteit en beperking van de CO2-uitstoot", luidt het. De invoering van een wegentolsysteem kan volgens Agoria en ITS bijdragen aan het economisch herstel. Dit zal een investering van "honderden miljoen euro vergen, die rechtstreeks ten goede zal komen van de informatica- en telematicabedrijven in ons land". Bron: Belga