Het verlies aan concurrentiekracht zal volgend jaar leiden tot 3.000 ontslagen in de technologische industrie. In de ict-bedrijven zouden 300 werknemers hun job verliezen.

Dit jaar zorgt de cultuuromslag voor een halvering van de groei, maar Agoria schept vooral een somber beeld van 2009 voor de technologische industrie. De groei valt volledig stil en de kosten nemen aanzienlijk toe. Dat zorgt voor een slechtere concurrentiekracht.

Daardoor zouden volgend jaar 3.000 mensen hun baan verliezen, ongeveer 1 procent van de totale arbeidsmarkt in de technologische industrie. In de ict-sector zouden 300 banen op de tocht komen te staan. Gedelegeerd bestuurder Paul Soete van Agoria relativeert echter de ontslagen in de ict-sector omdat "er nog steeds een enorme vraag is naar it-ers." Ook het verlies aan rendabiliteit is volgens hem nog niet zo dramatisch in vergelijking met de internetbubbeljaren van 2001 en 2002. Toen haalden de technologische ondernemingen een EBIT-rendabiliteit van 2,6 procent (na afschrijvingen). Dit jaar zou dat 4,6 procent bedragen, wat volgend jaar zou verglijden naar 3,3 procent.

In de ict-sector zou vooral de terugval in de consumentenmarkt een rol spelen, maar ook bij grotere ondernemingen, vooral bij banken, zullen er minder bestellingen volgen, waarschuwt Agoria. "Als het beslissingscentrum naar het buitenland verhuist, dan zullen er heel wat zaken, zoals diensten en producten voor de back-office, of outsourcing, niet langer in België plaats vinden," aldus Paul Soete.

Het verlies aan concurrentiekracht zal volgend jaar leiden tot 3.000 ontslagen in de technologische industrie. In de ict-bedrijven zouden 300 werknemers hun job verliezen. Dit jaar zorgt de cultuuromslag voor een halvering van de groei, maar Agoria schept vooral een somber beeld van 2009 voor de technologische industrie. De groei valt volledig stil en de kosten nemen aanzienlijk toe. Dat zorgt voor een slechtere concurrentiekracht. Daardoor zouden volgend jaar 3.000 mensen hun baan verliezen, ongeveer 1 procent van de totale arbeidsmarkt in de technologische industrie. In de ict-sector zouden 300 banen op de tocht komen te staan. Gedelegeerd bestuurder Paul Soete van Agoria relativeert echter de ontslagen in de ict-sector omdat "er nog steeds een enorme vraag is naar it-ers." Ook het verlies aan rendabiliteit is volgens hem nog niet zo dramatisch in vergelijking met de internetbubbeljaren van 2001 en 2002. Toen haalden de technologische ondernemingen een EBIT-rendabiliteit van 2,6 procent (na afschrijvingen). Dit jaar zou dat 4,6 procent bedragen, wat volgend jaar zou verglijden naar 3,3 procent. In de ict-sector zou vooral de terugval in de consumentenmarkt een rol spelen, maar ook bij grotere ondernemingen, vooral bij banken, zullen er minder bestellingen volgen, waarschuwt Agoria. "Als het beslissingscentrum naar het buitenland verhuist, dan zullen er heel wat zaken, zoals diensten en producten voor de back-office, of outsourcing, niet langer in België plaats vinden," aldus Paul Soete.