Bij het populaire Airbnb stellen mensen wereldwijd hun woning ter beschikking van toeristen, meestal voor een huurprijs die zeer aantrekkelijk is. In Amsterdam doet men nu hetzelfde met fietsen. Het initiatief heet Cycleswap en hanteert het principe van een peer-to-peerdienst, zoals Airbnb.

Meer fietsen dan inwoners

Amsterdam is ideaal voor zo'n initiatief. De stad telt 881.000 fietsen, iets meer dan er inwoners zijn. Gedurende een groot deel van de dag rijden die fietsen niet. Dus waarom geen dienst creëren waarbij Amsterdammers een extraatje kunnen verdienen door hun werkloze tweewieler ter beschikking te stellen?

Cycleswap is opgezet door een 21-jarige student aan het University College in Amsterdam-Oost. Hij zag hoe vrienden die naar Amsterdam kwamen vaak via het internet een fiets zochten.

Cycleswap
© Cycleswap

Het systeem werkt als volgt: in enkele minuten kan de aanbieder zijn fiets online registeren. Hij plaatst daarbij enkele foto's van de fiets, bepaalt een prijs per dag en geeft aan waar de fiets op de halen is.

Goedkoper

Wie een fiets zoekt, hoeft alleen een locatie en een begin- en einddatum van de huurperiode op te geven. Cycleswap stelt je meteen een aantal fietsen in de buurt voor. Een overzichtskaart toont je de exacte locatie van elke fiets. Vervolgens krijg je bij elke fiets een foto te zien, de huurprijs en de precieze afstand tot je huidige locatie. Zodra je kiest, krijgt de eigenaar een bericht en treedt hij in contact met de huurder.

De huurprijs ligt vaak onder de 10 euro per dag. Daardoor zijn de fietsen goedkoper dan officiële fietsverhuurders.

Iedereen kan van Cycleswap gebruik maken, dus niet alleen toeristen. Ook bijvoorbeeld Amsterdammers van wie de fiets een lekke band heeft, kunnen via de dienst snel en goedkoop uit de nood geholpen worden.

(IPS/MI)

Bij het populaire Airbnb stellen mensen wereldwijd hun woning ter beschikking van toeristen, meestal voor een huurprijs die zeer aantrekkelijk is. In Amsterdam doet men nu hetzelfde met fietsen. Het initiatief heet Cycleswap en hanteert het principe van een peer-to-peerdienst, zoals Airbnb.Amsterdam is ideaal voor zo'n initiatief. De stad telt 881.000 fietsen, iets meer dan er inwoners zijn. Gedurende een groot deel van de dag rijden die fietsen niet. Dus waarom geen dienst creëren waarbij Amsterdammers een extraatje kunnen verdienen door hun werkloze tweewieler ter beschikking te stellen?Cycleswap is opgezet door een 21-jarige student aan het University College in Amsterdam-Oost. Hij zag hoe vrienden die naar Amsterdam kwamen vaak via het internet een fiets zochten.Het systeem werkt als volgt: in enkele minuten kan de aanbieder zijn fiets online registeren. Hij plaatst daarbij enkele foto's van de fiets, bepaalt een prijs per dag en geeft aan waar de fiets op de halen is.Wie een fiets zoekt, hoeft alleen een locatie en een begin- en einddatum van de huurperiode op te geven. Cycleswap stelt je meteen een aantal fietsen in de buurt voor. Een overzichtskaart toont je de exacte locatie van elke fiets. Vervolgens krijg je bij elke fiets een foto te zien, de huurprijs en de precieze afstand tot je huidige locatie. Zodra je kiest, krijgt de eigenaar een bericht en treedt hij in contact met de huurder.De huurprijs ligt vaak onder de 10 euro per dag. Daardoor zijn de fietsen goedkoper dan officiële fietsverhuurders.Iedereen kan van Cycleswap gebruik maken, dus niet alleen toeristen. Ook bijvoorbeeld Amsterdammers van wie de fiets een lekke band heeft, kunnen via de dienst snel en goedkoop uit de nood geholpen worden.(IPS/MI)