De EU-lidstaten zetten vrijdag in Brussel het licht op groen voor de Europese Commissie om de overeenkomst formeel te sluiten.

Het 'privacyschild' moet voldoende waarborgen dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zomaar kunnen snuffelen in data van Europese consumenten.

De herziening van het vijftien jaar oude akkoord was nodig nadat het Europese Hof van Justitie het eind vorig jaar ongeldig verklaarde.

Een Oostenrijkse student had aan de bel getrokken nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat Amerikaanse diensten op grote schaal bij persoonsgegevens konden komen van gebruikers van internetdiensten als Facebook en Google.

(anp, FT)

De EU-lidstaten zetten vrijdag in Brussel het licht op groen voor de Europese Commissie om de overeenkomst formeel te sluiten.Het 'privacyschild' moet voldoende waarborgen dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zomaar kunnen snuffelen in data van Europese consumenten.De herziening van het vijftien jaar oude akkoord was nodig nadat het Europese Hof van Justitie het eind vorig jaar ongeldig verklaarde. Een Oostenrijkse student had aan de bel getrokken nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat Amerikaanse diensten op grote schaal bij persoonsgegevens konden komen van gebruikers van internetdiensten als Facebook en Google.(anp, FT)