Al eens gedacht aan een STEM-cadeau onder de kerstboom?

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nog op zoek naar een cadeautje voor uw (klein)kinderen? Overweeg eens een STEM-cadeautje om hen warm te maken voor robotica of programmeren. Dit lijstje helpt u alvast op weg.

Jonge kinderen en kleinkinderen een cadeautje geven met Kerst of nieuwjaar: dat is niet altijd even evident. Maar weet dat het niet noodzakelijk een spelconsole, iPhone of Netflix-voucher hoeft te zijn en dat er voldoende alternatieve cadeautjes bestaan. Wat ons betreft is er onder de kerstboom zeker plaats voor een STEM-cadeautje. Jong geleerd, oud gedaan: wie weet stimuleer je hen zo wel om te leren programmeren of met robots aan de slag te gaan? Maar ook zonder die stimulans scoor je met technologische cadeautjes.

Wij vroegen aan Martine Tempels, oprichter van CoderDojo Belgium en lid van het Vlaamse STEM-platform en aan Valerie Taerwe, Young ICT Lady of the Year en een van de iniatiefneemsters van WeGoSTEM om ons persoonlijk lijstje verder aan te vullen. En als het goed is, kan je onderstaande cadeau’s mits wat gegoogle ook in ons land vinden – speelgoedwinkels hebben tegenwoordig dikwijls ook een STEM-afdeling – of bij je thuis laten leveren. Volgende tien STEM-cadeautjes kunnen we je alvast aanbevelen:

1. Fisher-Price Co-de-Rups

Fisher Price Co-de-Rups.
Fisher Price Co-de-Rups.

De Co-de-Rups van Fisher-Price heeft negen delen die kinderen in een andere volgorde aan elkaar kunnen schakelen. De volgorde bepaalt de richting waarin de rups beweegt. Kindjes leren dus spelenderwijs programmeren. Eens iets anders dan het alfabet en de cijfers aanleren.

2. 4M Fun Mechanics,Tin Can Cable Car

Tin Can Cable Car.
Tin Can Cable Car.

Men neme een blikje en de componenten uit de doos en volgt de instructies. Zo vorm je het pakket om tot een kabelbaan. Super om samen te installeren en samen te ontdekken hoe de kabelbaan werkt. Leuk als kennismaking met mechanica. Er bestaan overigens nog flink wat andere Tin Can bouwpakketten in het assortiment van 4M Fun Mechanics.

3. GoldieBlox Craft-Struction Box

GoldieBlox Craft-Struction Box.
GoldieBlox Craft-Struction Box.

Als je speelgoed zoekt dat meisjes uitdaagt om tot creatief-technisch inzicht te komen, dan is het gamma van GoldieBlox een aanrader. De Craft-Struction Box combineert creatie met constructie: een mooie uitdaging voor het creatief technisch brein. Een mooi cadeau dus om nieuwsgierige kinderen de basisprincipes van engineering mee te geven.

4. Raspberry Pi

Raspberry Pi.
Raspberry Pi.

De Raspberry Pi is ongetwijfeld een van de bekendere uit dit lijstje: een kleine computer waar je heel wat mogelijkheden mee hebt. Gebruik hem als server, of als mediaplayer of koppel hem aan elektronica. Je kan er ook een gateway van maken om alle domotica in huis aan te sturen. Iets voor de meer gevorderde STEM-enthousiasteling.

5. Ozobot

Ozobot.
Ozobot.

Teken met de Color Code schrijfstiften een parcours uit en de kleine Ozobot-robot zal het traject volgen. Je kan verschillende kleurcodes gebruiken om de robot verschillende commando’s te laten uitvoeren. Twee blauwe puntjes? Het signaal voor de robot om terug te keren naar het uitgetekende startpunt.

6. Project Mc² Camryn’s robot

Project MC² Camryn's robot.
Project MC² Camryn’s robot.

Wat krijg je als je girly én geeky samenvoegt? Het speelgoed van de onder meisjes populaire Project Mc² reeks. Knutsel bijvoorbeeld een robothuisdiertje in elkaar: kies een voorwerp, pin het vast op de basis en versier het met accessoires. Heel laagdrempelig, maar toch net iets meer dan een eenvoudige pop.

7. Droid inventor kit

Droid Inventor Kit Star Wars.
Droid Inventor Kit Star Wars.

Is zij of hij fan van robots én van Star Wars? Dan kan je niet om deze Droid inventor kit heen. Kinderen maken er hun eigen droid mee en brengen hem met de littleBits electronica-bouwblokken tot leven. Er hoort ook een app bij en je kan heel erg veel configureren en aanpassen. The Force is strong in this one.

8. Lego Boost gereedschapskist

Lego Boost.
Lego Boost.

Build, code, play: dat is de slogan van het nieuwe Lego Boost gamma. Met de ‘creatieve gereedschapskist’ maak je vijf verschillende modellen waaronder een robot, guitaar of kat. De kat kan je laten spelen en spinnen, terwijl je de robot kan laten bewegen en praten. En dat allemaal met de bouwblokken en techmodules in de doos waaronder de Move Hub met Bluetooth Low Energy, een kantelsensor en twee motoren. Top om al spelend je creativiteit te prikkelen!

9. Makey Makey

Makey Makey.
Makey Makey.

Kinderen die al eens een codeercursus gevolgd hebben, kennen de Makey Makey misschien wel. Met die kit maak je van alledaagse objecten aanraakgevoelige bedieningselementen die het toetsenbord van een computer aansturen. Intrigerend, en uitdagend speelgoed dat creativiteit aanzwengelt en probleemoplossend leert denken.

10. BBC Micro:bit

BBC Micro:BIT.
BBC Micro:BIT.

De micro:bit is een mini computer die ontworpen is op initiatief van de Britse omroep BBC. Oorspronkelijk alleen voor scholen bedoeld maar ondertussen ook vrij verkrijgbaar via onder meer webshops. Micro:bit is zowel geschikt voor beginners als voor ervaren hobbyisten. Er zijn vier programmeerinterfaces beschikbaar: Code Kingdoms JavaScript, Microsoft Blocks, Microsoft Touch Develop en MicroPython.

Of zeg het met een boek

Maar ook met een boek kan je de interesse in wetenschap en technologie aanwakkeren bij jongens en meisjes. Deze vijf boeken kunnen Martine Tempels en Valerie Taerwe je van harte aanbevelen;

– Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes (Elena Favilli)

– Women in Science: 50 Fearless Pioneers Who Changed the World (Rachel Ignotofsky, Engelstalig)

– CoderDojo – Creëren met Code (Clyde Hatter)

– Hello Ruby, een avontuurlijk sprookje over programmeren (Linda Liukas)

– Programmeren voor kinderen (Carol Vorderman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content