'Het kan niet dat je in twintig seconden een boek online bestelt, maar dat je wel zes telefoontjes moet plegen om een graafmachine op je werf te krijgen'. Zo kort en krachtig benoemd Smartyard hét probleem in de bouw. En zo simpel is hun oplossing: een online platform voor alles wat in de sector moet worden gehuurd.

Afgaande op de hoeveelheid oplossingen, is de eindeloze stroom mails en documenten het grootste probleem waar bedrijven mee te kampen hebben. Ook de Gentse start-up Paperbox waagt zich op deze markt, en doet dat met een innovatie die de volledige keten beheert.

Het Hasseltse Umital helpt bedrijven al langer om hun medewerkers de digitale omslag te laten maken. Waar ze dat tot nu toe deden met workshops en andere coaching, is de start-up nu klaar voor de volgende stap: een eigen weboplossing waarmee bedrijven kennis en kennisnetwerken beter in kaart kunnen brengen.

Je wil een huis kopen, maar kunt niet goed inschatten wat dat pand van je dromen nog aan bijkomende kosten met zich meebrengt? De Limburgse start-up Setle, voorheen Homeweb, maakt niet alleen een realistische schatting van je renovatie, maar wijst je meteen ook de weg naar alle beschikbare premies en subsidies.

Een huis kopen wil zeggen: een hypotheeklening nemen. Dankzij de Antwerpse start-up Oper hoeft dat niet langer een slopend traag proces te zijn, maar kan alles gedigitaliseerd worden tot bijna aan het gaatje. 'Want een akte tekenen, dat moet je nog altijd persoonlijk doen bij de notaris.'

Een animatiefilm als Toy Story 4 in een paar klikken omzetten naar een VR-ervaring. Dat is de droom die PresenZ mogelijk maakt. Geen wonder dus dat de Belgische start-up luid op de poorten van Hollywood staat te kloppen, en daar kijkt men maar wat geïnteresseerd naar hun technologie.

Allemaal interessant, die data die je via de sensoren van het Internet of Things kunt capteren. Maar je hebt wel minstens twee informaticadiploma's nodig om ermee aan de slag te kunnen. Met de hardware van de Gentse start-up Crodeon wordt het een stuk gemakkelijker.

Met één muisklik zien hoeveel dat topgerecht dat je net serveerde je kostte. Een pagina verder ontdekken welk ingrediënt je dringend moet bijbestellen. Onmiddellijk de financiële impact zien van die kleine wijziging aan een schotel. Het zijn de dromen van iedere restaurantuitbater, en de Antwerpse start-up Apicbase maakt ze nu waar.

Meer en meer mensen leiden aan de ziekte van Parkinson, en dat soms al op jonge leeftijd. Om hen zo lang mogelijk een goeie levenskwaliteit te bieden, en zorgverleners de nodige informatie te verstrekken, ontwikkelde de Waalse start-up NeuroPath een platform dat voor iedere patiënt apart data verzamelt en ontsluit.