Een virtuele tour waarbij je niet alleen een realistisch beeld van een ruimte krijgt, maar waarbij je voor bijkomende info desgewenst rechtstreeks naar partners wordt doorverwezen. Dat is wat de Antwerpse start-up 3-DEE zijn klanten te bieden heeft. Na nauwelijks een jaar blijkt het een gat in een door covid-19 geschapen markt.

De ecologische voetafdruk van een product begint een dingetje te worden. Maar daarom weten bedrijven nog niet hoe ze die exact kunnen berekenen. Met een online softwareplatform wil de Antwerpse start-up ClimateCamp hen helpen de impact van de hele keten in kaart te brengen.

Als de hele wereld digitaliseert, dan de festivalwereld ook. Vandaag betaal je cashless, wordt je ticket online verkocht en digitaal gescand, en bestel je zelfs je drankje soms via je smartphone. De Brusselse start-up anyKrowd vervangt de jungle aan apps door één platform dat al die diensten bundelt. Dat bespaart een organisator veel kopzorgen.

Data zijn het nieuwe goud, maar net als bij dat blinkende edelmetaal moet je er wel mee kunnen omgaan. De nieuwe start-up Aivix, een zusterbedrijf van Cubis en Lytix, wil bedrijven daarom helpen met complexe datavraagstukken.

Je wil niet dat Jan en alleman zomaar op je industriële site rondloopt, maar zo'n veiligheidsbadge is snel gekopieerd of doorgegeven. En hebben mensen wel écht die nodige veiligheidscertificaten? De Gentse start-up Nine Engineering wil access control strenger maken met de hulp van soft- én hardware.

Bedrijfskritische IT-applicaties mogen het niet laten afweten, en dat vraagt degelijke monitoring. Met opensourcesoftware wil de Antwerpse start-up O11y bedrijven hiervoor de nodige tools aanreiken.

Hoe meer data, hoe meer we kunnen visualiseren. Tenminste, als we die data verwerkt krijgen. Met de kracht van cloudcomputing slaagt de Leuvense start-up xyzt.ai erin miljarden datapoints uit de scheepvaart en ander verkeer te verwerken tot handige overzichten.

Drie jaar nadat het Nederlands-Belgische Catermonkey met software voor cateraars begon, breidt de start-up nu uit naar de zorgmarkt. Met een speciale module wil het bedrijf ook het bereiden, bezorgen en factureren van huis-aan-huismaaltijden voor ouderen vergemakkelijken.

Ook wie ouder wordt, blijft graag zelfstandig. Toch is dat voor veel ouderen niet evident. Er moeten klusjes gedaan worden, eenzaamheid loert om de hoek, en dat internet is ook lang niet voor iedereen even helder. Het laagdrempelige deelplatform Welbi probeert vrijwilligers uit hun buurt te betrekken, zodat iedereen er beter van wordt.