Bedrijfskritische IT-applicaties mogen het niet laten afweten, en dat vraagt degelijke monitoring. Met opensourcesoftware wil de Antwerpse start-up O11y bedrijven hiervoor de nodige tools aanreiken.

Hoe meer data, hoe meer we kunnen visualiseren. Tenminste, als we die data verwerkt krijgen. Met de kracht van cloudcomputing slaagt de Leuvense start-up xyzt.ai erin miljarden datapoints uit de scheepvaart en ander verkeer te verwerken tot handige overzichten.

Drie jaar nadat het Nederlands-Belgische Catermonkey met software voor cateraars begon, breidt de start-up nu uit naar de zorgmarkt. Met een speciale module wil het bedrijf ook het bereiden, bezorgen en factureren van huis-aan-huismaaltijden voor ouderen vergemakkelijken.

Ook wie ouder wordt, blijft graag zelfstandig. Toch is dat voor veel ouderen niet evident. Er moeten klusjes gedaan worden, eenzaamheid loert om de hoek, en dat internet is ook lang niet voor iedereen even helder. Het laagdrempelige deelplatform Welbi probeert vrijwilligers uit hun buurt te betrekken, zodat iedereen er beter van wordt.

Vlootbeheer kon je al langer doen met ProPlanner, maar er was meer nodig. Nu de focus verschuift van individuele wagens naar mobiliteitsoplossingen voegde ontwikkelaar Jumik er een nieuwe laag aan toe. Zo kunnen beschikbare voertuigen meteen ingezet worden in deelsystemen. En dat verhoogt dan weer de bezettingsgraad en dus de rentabiliteit.

Hoe meer rekenkracht, hoe meer elektronica. En hoe meer elektronica, hoe warmer een machine wordt. Koeling is daarom belangrijker dan ooit, en wel meteen in de ontwerpfase. De Leuvense start-up Diabatix zorgt ervoor dat dit van de eerste keer goed gebeurt.

Als elk gebouw wettelijk verplicht een syndicus moet hebben, en weinigen nog zin hebben om die job te doen, dan moet er iets gebeuren. Met een ondersteunend platform wil de Brusselse start-up Syndic4You de syndicus helpen en bijstaan, en in één klap ook de mede-eigenaars dichter betrekken.

Samen één machine delen is efficiënt, maar hoe zorg je ervoor dat al die gebruikers het toestel met het nodige respect bedienen, en met inachtname van de veiligheidsvoorschriften? Toolsquare laat met een hybride soft- en hardwareoplossing het idee de oversteek maken van de makerswereld naar de laboratoria van de onderzoekssector.

De regels voor geneesmiddelen zijn streng; je krijgt niet zomaar goedkeuring om iets op de markt te brengen. Om farma- en life sciencebedrijven te helpen geen fouten te maken, ontwikkelde de Gentse start-up DocShifter een conversieplatform dat documenten en andere files in één klap in overeenstemming met de regels maakt.