Een jihadi-forum dat als Al-Qaeda forum bekend stond, blijkt weggehackt uit het web.

De melding is oorspronkelijk afkomstig van het Amerikaanse televisiestation NBC en werd door securityspecialisten bevestigd. Het betreft het Al-Shamukh forum, dat blijkbaar door Al-Qaeda aangewend als betrouwbaar medium voor de verspreiding van propaganda en onderlinge contacten.

Volgens waarnemers, zoals Evan Kohlmann van Flashpoint Global Partners, werd tot en met de server waarop de site zich bevond uitgeschakeld, hoewel de site geregeld van locatie veranderde. Het zou gaan om een goed gecoördineerde aanval met behoorlijk geavanceerde technieken, zodat ook hier de suggestie opduikt dat dit het werk is van overheidshackers. Anderzijds bleek de site wel te worden gedoogd door de overheden, als plek waar een en ander in de gaten kon worden gehouden. Ook individuele hacktivisten zijn actief als vigilanten. Verwacht wordt dat de site kortelings wel weer actief zal worden. Zoniet zijn er wel andere fora die deze rol kunnen vervullen, maar die dan wel weer eerst het vertrouwen van Al-Qaeda zouden moeten verwerven.

Overigens werd een jaar geleden al een forum van Al-Qaeda gehackt. In het Engelstalige Al-Qaeda magazine Inspire werd op initiatief van Britse inlichtingendiensten een handleiding voor de bouw van bommen vervangen door recepten voor... kleine gebakjes.

Een jihadi-forum dat als Al-Qaeda forum bekend stond, blijkt weggehackt uit het web. De melding is oorspronkelijk afkomstig van het Amerikaanse televisiestation NBC en werd door securityspecialisten bevestigd. Het betreft het Al-Shamukh forum, dat blijkbaar door Al-Qaeda aangewend als betrouwbaar medium voor de verspreiding van propaganda en onderlinge contacten. Volgens waarnemers, zoals Evan Kohlmann van Flashpoint Global Partners, werd tot en met de server waarop de site zich bevond uitgeschakeld, hoewel de site geregeld van locatie veranderde. Het zou gaan om een goed gecoördineerde aanval met behoorlijk geavanceerde technieken, zodat ook hier de suggestie opduikt dat dit het werk is van overheidshackers. Anderzijds bleek de site wel te worden gedoogd door de overheden, als plek waar een en ander in de gaten kon worden gehouden. Ook individuele hacktivisten zijn actief als vigilanten. Verwacht wordt dat de site kortelings wel weer actief zal worden. Zoniet zijn er wel andere fora die deze rol kunnen vervullen, maar die dan wel weer eerst het vertrouwen van Al-Qaeda zouden moeten verwerven. Overigens werd een jaar geleden al een forum van Al-Qaeda gehackt. In het Engelstalige Al-Qaeda magazine Inspire werd op initiatief van Britse inlichtingendiensten een handleiding voor de bouw van bommen vervangen door recepten voor... kleine gebakjes.