De Amerikaanse Library of Congress, een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld, gaat elke tweet die ooit gepost is op Twitter archiveren.

Historici breken zich al jaren het hoofd over wat ze nu aan moeten met het huidige digitale tijdperk. Veel online data - e-mails, websites, instant messagingconversaties, Facebook-posts - zijn quasi gedoemd om op een bepaald moment onherroepelijk gewist te worden. Voor de gebruiker is dat in veel gevallen niet zo'n ramp, maar in het licht van de eeuwigheid spreken sommige historici nu al van 'het zwarte gat in de geschiedenis'.

Goed nieuws voor die mensen, want de Amerikaanse Library of Congress heeft een [opmerkelijk initiatief] gelanceerd. De bibliotheek voelde aan dat op Twitter heel wat feitelijke maar ook emotionele informatie passeert die historici later een prachtig beeld zouden kunnen geven over hoe betrokkenen op bepaalde historische feiten reageerden. Daarom gaat de instelling het volledige archief van Twitter - miljarden tweets sinds 2006 dus en tegenwoordig al zo'n 55 miljoen per dag - overnemen, bijhouden en doorzoekbaar maken. Dat gaat van de [eerste tweet] van Twitter-medeoprichter Jack Dorsey tot de [tweet van Barack Obama] dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen.

Het is trouwens niet de eerste blik van de Library of Congress richting cyberspace. Het houdt bijvoorbeeld al meer dan 167 terabyte aan online informatie bij over Amerikaanse parlements- en presidentsverkiezingscampagnes. Daarnaast participeert het in het [National Digital Information Infrastructure and Preservation Program], dat zich ook bezighoudt met de problematiek van het bewaren van belangrijke digitale informatie.

De Amerikaanse Library of Congress, een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld, gaat elke tweet die ooit gepost is op Twitter archiveren. Historici breken zich al jaren het hoofd over wat ze nu aan moeten met het huidige digitale tijdperk. Veel online data - e-mails, websites, instant messagingconversaties, Facebook-posts - zijn quasi gedoemd om op een bepaald moment onherroepelijk gewist te worden. Voor de gebruiker is dat in veel gevallen niet zo'n ramp, maar in het licht van de eeuwigheid spreken sommige historici nu al van 'het zwarte gat in de geschiedenis'. Goed nieuws voor die mensen, want de Amerikaanse Library of Congress heeft een [opmerkelijk initiatief] gelanceerd. De bibliotheek voelde aan dat op Twitter heel wat feitelijke maar ook emotionele informatie passeert die historici later een prachtig beeld zouden kunnen geven over hoe betrokkenen op bepaalde historische feiten reageerden. Daarom gaat de instelling het volledige archief van Twitter - miljarden tweets sinds 2006 dus en tegenwoordig al zo'n 55 miljoen per dag - overnemen, bijhouden en doorzoekbaar maken. Dat gaat van de [eerste tweet] van Twitter-medeoprichter Jack Dorsey tot de [tweet van Barack Obama] dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen. Het is trouwens niet de eerste blik van de Library of Congress richting cyberspace. Het houdt bijvoorbeeld al meer dan 167 terabyte aan online informatie bij over Amerikaanse parlements- en presidentsverkiezingscampagnes. Daarnaast participeert het in het [National Digital Information Infrastructure and Preservation Program], dat zich ook bezighoudt met de problematiek van het bewaren van belangrijke digitale informatie.