Alcatel-Lucent lauwert studententhesissen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Alcatel-Lucent en het FWO/FNRS reikten vier awards uit aan studenten, samen goed voor 14.000 euro.

Alcatel-Lucent en het FWO/FNRS reikten vier awards uit aan studenten, samen goed voor 14.000 euro.

Op de Bell Labs Belgium Open Day lauwerde Alcatel-Lucent, in samenwerking met het FWO/FNRS en KU Leuven, vier studenten die zich onderscheidden door de kwaliteit van hun master- of doctoraatsthesis. Twee Alcatel Lucent Bell MSc Thesis awards werden toegekend door een panel met leden uit de ict-wereld, waarbij zowel een specifiek netwerk-gerichte thesis, als een meer ‘out of the box thinking’ werk werden gehonoreerd.

In het eerste geval betrof het de thesis van Pieter Agten (KULeuven) met de titel “Opvolgen en beperken van netwerkverkeer in draadloze sensornetwerken”. De toepasbaarheid van die thesis situeert zich onder meer in de groei van het ‘internet der dingen’. Domien Nowicki (Universiteit Hasselt) haalde het met een werk over “Hardware architectuur voor real time interactief schilderen gebaseerd op fysieke vloeistofmodellering”. Dit werk beoogt in de computer/mens interface ook rekening te houden met de fysieke eigenschappen van de verf zelf, wat een groter realisme mogelijk maakt.

Een derde Alcatel Lucent Bell MSc Thesis award werd uitgereikt in samenwerking met de KULeuven en werd toegekend aan Arnout Diels (KULeuven). Deze student vond zijn onderwerp allicht letterlijk bij hem voor de deur, met een thesis getiteld “Studie en implementatie van geavanceerde bandbreedte algoritmes voor gebruik op KotNet.”

Wetenschaps-award De topaward, de Alcatel-Lucent Bell Scientific award, wordt toegekend door toponderzoekers aan de Belgische universiteiten aan een doctoraatsthesis – goed voor een prijsgeld van 8.000 euro. De laureaat is Lendert Gelens (VUB), met de doctoraatsthesis “Non-linear Dynamics in Photonic Systems: Generic Models for Semiconductor Ring lasers and Dissipative Solitons.” In deze studie heeft hij zijn kennis, opgedaan naar aanleiding van zijn masterthesis (over dissipatieve solitons), samengebracht met de studie van halfgeleiderringlasers, goed voor onder meer toepassingen in het gebied van fotonica. Maar tevens heeft hij in zijn samenwerking met onderzoekers aan Universitat de les Illes Balear (de universiteit van mallorca) en UC Berkeley (CA) duidelijk ook zijn contacten (en zijn kennis van het Spaans) verruimd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content