Op het Tech Symposium in Santa Clara (Silicon Valley) heeft Alcatel-Lucent de 7950 XRS voorgesteld: een zogeheten 'core router' die het dataverkeer in het hart van telecomnetwerken stuurt.

Die markt is goed voor 4 miljard dollar per jaar en wordt momenteel verdeeld onder voornamelijk Cisco en Juniper. Volgens marktonderzoeker Dell'Oro zijn beiden samen voor 90 procent van de internet core router markt, waarbij Cisco zo'n 54% in handen zou hebben. Het is duidelijk dat Alcatel-Lucent dus een deel van die koek wil inpikken.

Een grote verrassing was de introductie niet. Sinds de voorstelling van de FP3 network processor unit in juli vorig jaar, werd er druk gespeculeerd over een nieuw routerinitiatief van het telecombedrijf. Alcatel-Lucent legde er tijdens de voorstelling voor pers en analisten de nadruk op dat dit niet zomaar een productintroductie is. "We hebben er drie jaar aan gewerkt maar hebben de internet core router nu opnieuw uitgevonden", zei Basil Alwan, die aan het hoofd staat van de ip-divisie, en die vooral scalability en versatility naar voor schoof als belangrijke argumenten.

Zo zou de 7950 XRS tot 5 maal sneller zijn dan bijvoorbeeld de CSR-3 van Cisco en dit met 66% minder stroomverbruik. De router kan data tot 32 terabits per seconde versluizen. Om u een idee van die snelheid te geven: dat komt overeen met meer dan 2,5 miljoen hd-videostreams per seconde, oftewel voldoende om 's werelds grootste operatoren ter wille te zijn.

"We zijn acht jaar geleden gestart vanaf nul met onze ip-divisie. Nu halen we 2 miljard dollar in edge routers waarin we nummer 2 zijn. Dit is gewoon de volgende logische stap voor ons", aldus Alwan. De meeste aanwezige analisten lijken het er alvast over eens dat Alcatel-Lucent een mooie technologische oplossing naar voor schuift, waarbij aanzienlijk minder hardware nodig is.

Aan de andere kant is volgens analisten de core router markt ook bijzonder moeilijk te betreden, omdat de 'core' voor service providers een bijzonder kritisch gebied is. Alcatel-Lucent speelt daarop in en heeft het over "een platform waarbij operatoren niet alleen nu klaar zijn voor de groeiende vraag van eindgebruikers, maar ook de komende tien jaar de toenemende bandbreedte kunnen opvangen". Hoe dan ook staat Alcatel-Lucent voor een grote uitdaging om marktaandeel te veroveren.

Op het Tech Symposium in Santa Clara (Silicon Valley) heeft Alcatel-Lucent de 7950 XRS voorgesteld: een zogeheten 'core router' die het dataverkeer in het hart van telecomnetwerken stuurt. Die markt is goed voor 4 miljard dollar per jaar en wordt momenteel verdeeld onder voornamelijk Cisco en Juniper. Volgens marktonderzoeker Dell'Oro zijn beiden samen voor 90 procent van de internet core router markt, waarbij Cisco zo'n 54% in handen zou hebben. Het is duidelijk dat Alcatel-Lucent dus een deel van die koek wil inpikken. Een grote verrassing was de introductie niet. Sinds de voorstelling van de FP3 network processor unit in juli vorig jaar, werd er druk gespeculeerd over een nieuw routerinitiatief van het telecombedrijf. Alcatel-Lucent legde er tijdens de voorstelling voor pers en analisten de nadruk op dat dit niet zomaar een productintroductie is. "We hebben er drie jaar aan gewerkt maar hebben de internet core router nu opnieuw uitgevonden", zei Basil Alwan, die aan het hoofd staat van de ip-divisie, en die vooral scalability en versatility naar voor schoof als belangrijke argumenten. Zo zou de 7950 XRS tot 5 maal sneller zijn dan bijvoorbeeld de CSR-3 van Cisco en dit met 66% minder stroomverbruik. De router kan data tot 32 terabits per seconde versluizen. Om u een idee van die snelheid te geven: dat komt overeen met meer dan 2,5 miljoen hd-videostreams per seconde, oftewel voldoende om 's werelds grootste operatoren ter wille te zijn. "We zijn acht jaar geleden gestart vanaf nul met onze ip-divisie. Nu halen we 2 miljard dollar in edge routers waarin we nummer 2 zijn. Dit is gewoon de volgende logische stap voor ons", aldus Alwan. De meeste aanwezige analisten lijken het er alvast over eens dat Alcatel-Lucent een mooie technologische oplossing naar voor schuift, waarbij aanzienlijk minder hardware nodig is. Aan de andere kant is volgens analisten de core router markt ook bijzonder moeilijk te betreden, omdat de 'core' voor service providers een bijzonder kritisch gebied is. Alcatel-Lucent speelt daarop in en heeft het over "een platform waarbij operatoren niet alleen nu klaar zijn voor de groeiende vraag van eindgebruikers, maar ook de komende tien jaar de toenemende bandbreedte kunnen opvangen". Hoe dan ook staat Alcatel-Lucent voor een grote uitdaging om marktaandeel te veroveren.