Telecombedrijf Alcatel-Lucent heeft een nieuwe architectuur voor gsm-basisstations bedacht die de operationele kosten voor mobiele operatoren tot 50% kan herleiden.

'LightRadio' heet de nieuwe productfamilie die Alcatel-Lucent vanaf midden dit jaar wil testen en uitrollen bij de eerste klanten; de mobiele operatoren. Het gaat om een nieuwe architectuur voor mobiele technologie, waarbij een basisstation voortaan opgedeeld wordt in aparte componenten. Het radiogedeelte met antennes voor 2G-, 3G- en lte-verbindingen wordt herleid tot een kubus van 5 cm op 5 cm. "Dat maakt dat gsm-antennes veel minder opzichtig worden én bovendien heel wat minder energie verbruiken", zegt Wim Sweldens, de Belg die vanuit New York de Wireless Product Division leidt bij Alcatel-Lucent.

De andere componenten uit een traditioneel basisstation komen bij LightRadio op één enkele chip te zitten. Dit 'System-on-a-chip' (SoC) design werd door Bell Labs ontwikkeld samen met chipbakker Freescale Semiconductor. "Een basisstation wordt dus voor het grootste deel software. Dat heeft een gunstige invloed op de kosten, en maakt toekomstige upgrades van technologie, frequenties, of extra spectrum veel eenvoudiger", legt Wim Sweldens uit. Het 'processing platform' - zeg maar de rekenkracht - wordt binnen het LightRadio-concept gevirtualiseerd. "Daarvoor gaan we samenwerken met partners als HP die zal in staan voor de link naar de cloud", aldus Sweldens.

De eerste prototypes worden in maart verwacht: in september wordt het gamma dan verder aangevuld. De eerste echte testen bij vijf operatoren komen er in de tweede helft van 2011. "We weten dat we onze aankondiging erg vroeg doen, maar het gaat dan ook om een once-in-a-decade doorbraak", klinkt het. Alcatel-Lucent zal de technologie een eerste keer tonen tijdens het Mobile World Congress later deze maand in Barcelona. "Iedere 6 maand zullen we de LightRadio-portfolio verder aanvullen. We hopen daarbij ook te kunnen inhaken op de naturlijke update-cycli die operatoren nu reeds hanteren voor hun infrastructuur", aldus nog Wim Sweldens.

Telecombedrijf Alcatel-Lucent heeft een nieuwe architectuur voor gsm-basisstations bedacht die de operationele kosten voor mobiele operatoren tot 50% kan herleiden. 'LightRadio' heet de nieuwe productfamilie die Alcatel-Lucent vanaf midden dit jaar wil testen en uitrollen bij de eerste klanten; de mobiele operatoren. Het gaat om een nieuwe architectuur voor mobiele technologie, waarbij een basisstation voortaan opgedeeld wordt in aparte componenten. Het radiogedeelte met antennes voor 2G-, 3G- en lte-verbindingen wordt herleid tot een kubus van 5 cm op 5 cm. "Dat maakt dat gsm-antennes veel minder opzichtig worden én bovendien heel wat minder energie verbruiken", zegt Wim Sweldens, de Belg die vanuit New York de Wireless Product Division leidt bij Alcatel-Lucent. De andere componenten uit een traditioneel basisstation komen bij LightRadio op één enkele chip te zitten. Dit 'System-on-a-chip' (SoC) design werd door Bell Labs ontwikkeld samen met chipbakker Freescale Semiconductor. "Een basisstation wordt dus voor het grootste deel software. Dat heeft een gunstige invloed op de kosten, en maakt toekomstige upgrades van technologie, frequenties, of extra spectrum veel eenvoudiger", legt Wim Sweldens uit. Het 'processing platform' - zeg maar de rekenkracht - wordt binnen het LightRadio-concept gevirtualiseerd. "Daarvoor gaan we samenwerken met partners als HP die zal in staan voor de link naar de cloud", aldus Sweldens. De eerste prototypes worden in maart verwacht: in september wordt het gamma dan verder aangevuld. De eerste echte testen bij vijf operatoren komen er in de tweede helft van 2011. "We weten dat we onze aankondiging erg vroeg doen, maar het gaat dan ook om een once-in-a-decade doorbraak", klinkt het. Alcatel-Lucent zal de technologie een eerste keer tonen tijdens het Mobile World Congress later deze maand in Barcelona. "Iedere 6 maand zullen we de LightRadio-portfolio verder aanvullen. We hopen daarbij ook te kunnen inhaken op de naturlijke update-cycli die operatoren nu reeds hanteren voor hun infrastructuur", aldus nog Wim Sweldens.