Een rist Australische iPhone-eigenaars is het slachtoffer geworden van een worm die de foto van zanger Rick Astley op hun beginscherm plaatst.

Het virus, dat de naam 'ikee' draagt, installeert zich op gekraakte iPhones waarop de Unix software SSH (Secure Shell) geïnstalleerd werd (en gebruikers vergaten om het paswoord aan te passen). In een later stadium zoekt de worm naar andere gebruikers van gekraakte iPhones in hetzelfde netwerk, om zich daar opnieuw te installeren.

De worm vervangt de foto die door de gebruiker op zijn smartphone werd geplaatst, met een prent van Rick Astey, de Britse popzanger die bekend werd met het liedje 'Never Gonna Give You Up'. De foto wordt vergezeld van de tekst 'Ikee is never gonna give you up', en dat lijkt te kloppen, want het is blijkbaar erg moeilijk om het virus te verwijderen van het toestel.

Het securitybedrijf [Sophos] maakt intussen gewag van 'de allereerste worm die zich richt tot iPhone-gebruikers'. Volgens Sophos zijn er nog geen meldingen binnengelopen van besmette iPhones buiten Australië, maar toont ikee wel aan hoe kwetsbaar een gekraakte smapthone van Apple kan zijn.

Een rist Australische iPhone-eigenaars is het slachtoffer geworden van een worm die de foto van zanger Rick Astley op hun beginscherm plaatst. Het virus, dat de naam 'ikee' draagt, installeert zich op gekraakte iPhones waarop de Unix software SSH (Secure Shell) geïnstalleerd werd (en gebruikers vergaten om het paswoord aan te passen). In een later stadium zoekt de worm naar andere gebruikers van gekraakte iPhones in hetzelfde netwerk, om zich daar opnieuw te installeren. De worm vervangt de foto die door de gebruiker op zijn smartphone werd geplaatst, met een prent van Rick Astey, de Britse popzanger die bekend werd met het liedje 'Never Gonna Give You Up'. De foto wordt vergezeld van de tekst 'Ikee is never gonna give you up', en dat lijkt te kloppen, want het is blijkbaar erg moeilijk om het virus te verwijderen van het toestel. Het securitybedrijf [Sophos] maakt intussen gewag van 'de allereerste worm die zich richt tot iPhone-gebruikers'. Volgens Sophos zijn er nog geen meldingen binnengelopen van besmette iPhones buiten Australië, maar toont ikee wel aan hoe kwetsbaar een gekraakte smapthone van Apple kan zijn.