Was het nu '80 of '90 toen de 'all in one' oplossingen op de markt kwamen. En dan heb ik het niet over IKEA, ook al bazuinen die Zweden uit dat alles in een-twee-drie kan. Eén keer klungelen, twee keer vloeken en de derde keer alsnog de handleiding erbij nemen...

Ik heb het over de muziekinstallaties, toen een plaatjesdraaier, een radio, een cassettespeler en een versterker, allemaal in één doos. Van plastic uiteraard, altijd gedeukt, ergens uit Zuid-Korea of Japan, de nieuwe tijgers, weet je nog wel. Het leek een goed idee, dat 'all in one' concept, alles bij de hand, één chassis. Tot er één van de onderdelen sputterde, knopje niet meer aandrukte, cassette doldraaide... moest de hele zwik opnieuw naar de winkel. Zelden voor enkele dagen, meestal enkele weken, als het sowieso nog te repareren viel. Geen muziek, weer die ouwe radio opdiepen. Zaten er nog lampen in? Lichtgevend, meestal wel. Dat alles-in-één concept hield het niet lang vol, althans niet voor muziekinstallaties. De computer nam die job over. Het manusje-doet-al is uitgebreid van werkinstrument tot spelletjesconsole en muziekinstallatie. Maar o wee als die pc crasht... Hoeveel belanden er op zo'n moment op de schroothoop?

Ik wil ook de gsm-toestellen niet tellen die in de vuilnisbakken verdwijnen wegens een camera die het niet meer doet. Hoeveel smartphones liggen er in de lade? Verouderd, ongebruikt, wachtend op een onverlaat die ze eindelijk wegkiepert waar ze horen, in het containerpark.

Ook in centrale computerplatformen komt het alles-in-één principe aanwaaien. Cisco probeert het al een tijdje met netwerking, telefonie en beveiliging in één box. En Cisco zou Cisco niet zijn, mocht het niet nog een stap verder willen gaan en ook nog servercapaciteit en storage integreren. Unified computing! Is dat de weg naar het walhalla? Alles in één mandje, met of zonder deuk? Zonder pottenkijkers, want open standaarden, ho maar. Wie vooruit moet, en liefst snel, kan maar beter niet wachten op standaarden en open interfaces. Dat lijkt althans de gedachtengang. De corridor van de leveranciers, maar is dat ook dezelfde smalle trappengang voor de eindgebruikers? Ik heb alvast nooit gekozen voor een alles-in-één installatie. En weet je wat? Ook na vijftien jaar doen die muziekdragers het nog uitstekend. Nog geen moment spijt van gehad.

Was het nu '80 of '90 toen de 'all in one' oplossingen op de markt kwamen. En dan heb ik het niet over IKEA, ook al bazuinen die Zweden uit dat alles in een-twee-drie kan. Eén keer klungelen, twee keer vloeken en de derde keer alsnog de handleiding erbij nemen... Ik heb het over de muziekinstallaties, toen een plaatjesdraaier, een radio, een cassettespeler en een versterker, allemaal in één doos. Van plastic uiteraard, altijd gedeukt, ergens uit Zuid-Korea of Japan, de nieuwe tijgers, weet je nog wel. Het leek een goed idee, dat 'all in one' concept, alles bij de hand, één chassis. Tot er één van de onderdelen sputterde, knopje niet meer aandrukte, cassette doldraaide... moest de hele zwik opnieuw naar de winkel. Zelden voor enkele dagen, meestal enkele weken, als het sowieso nog te repareren viel. Geen muziek, weer die ouwe radio opdiepen. Zaten er nog lampen in? Lichtgevend, meestal wel. Dat alles-in-één concept hield het niet lang vol, althans niet voor muziekinstallaties. De computer nam die job over. Het manusje-doet-al is uitgebreid van werkinstrument tot spelletjesconsole en muziekinstallatie. Maar o wee als die pc crasht... Hoeveel belanden er op zo'n moment op de schroothoop? Ik wil ook de gsm-toestellen niet tellen die in de vuilnisbakken verdwijnen wegens een camera die het niet meer doet. Hoeveel smartphones liggen er in de lade? Verouderd, ongebruikt, wachtend op een onverlaat die ze eindelijk wegkiepert waar ze horen, in het containerpark. Ook in centrale computerplatformen komt het alles-in-één principe aanwaaien. Cisco probeert het al een tijdje met netwerking, telefonie en beveiliging in één box. En Cisco zou Cisco niet zijn, mocht het niet nog een stap verder willen gaan en ook nog servercapaciteit en storage integreren. Unified computing! Is dat de weg naar het walhalla? Alles in één mandje, met of zonder deuk? Zonder pottenkijkers, want open standaarden, ho maar. Wie vooruit moet, en liefst snel, kan maar beter niet wachten op standaarden en open interfaces. Dat lijkt althans de gedachtengang. De corridor van de leveranciers, maar is dat ook dezelfde smalle trappengang voor de eindgebruikers? Ik heb alvast nooit gekozen voor een alles-in-één installatie. En weet je wat? Ook na vijftien jaar doen die muziekdragers het nog uitstekend. Nog geen moment spijt van gehad.