Alles over Microsoft Build (update)

Microsoft Build © .
Pieterjan Van Leemputten

De openingskeynote van Microsoft bevatte een hoop grote en kleine aankondigingen. Om het overzicht te bewaren bundelen we het voornaamste nieuws van de conferentie hier.

Microsoft kondigt een hoop ontwikkelingen aan rond kunstmatige intelligentie. Ontwikkelaars kunnen chatbots bouwen die kunnen interageren met klanten, Cortana wordt slimmer en integreert met Skype en ontwikkelaars kunnen API’s van Microsoft gebruiken om hun applicaties slimmer te maken

Bash Shell komt naar Windows.

Het wordt makkelijk om oude Win32 en .Net apps om te zetten voor de Windows Store.

Windows 10 heeft momenteel 270 miljoen gebruikers. De eerste grote ‘aniversary’ update deze zomer zal gratis zijn.

Die update zal onder meer Windows Ink bevatten. Een hoop tools om een pen (stylus) te gebruiken onder Windows 10. Het gaat om kleefbriefjes, een aangepaste Windows Store met pen-gebruiksvriendelijke apps, sketchpad, een virtuele lineaal die ook vlot met Illustrator werkt enz… Interessant is dat de kleefbriefjes (sticky notes) ook zaken herkennen. Zo wordt ‘Call mom tomorrow’ automatisch omgezet in een melding voor de dag nadien.

Facebook brengt zijn Facebook Audience Network en bijhorende SDK naar Windows. Dat wil zeggen dat je het advertentienetwerk van Facebook kan integreren in apps voor Windows.

Microsoft Hololens is vanaf vandaag verkrijgbaar voor developers in de VS en Canada. Prijskaartje voor de ontwikkelaarsversie: 3000 dollar.

De Xbox One krijgt een developer modus. Een preview daarvan is vandaag al beschikbaar. Er komt ook ondersteuning voor zaken als seizoenspassen, bundels en preorders in de Windows Store, specifiek gericht op gameontwikkelaars.

Galaxy Explorer, een toepassing voor Hololens, wordt beschikbaar op Github. Door de broncode te delen hoopt Microsoft dat Hololens-ontwikkelaars zaken zoals spacial mapping of stemintegratie hergebruiken om zelf apps te maken. Het bedrijf laat weten dat onder meer Autodesk, Nasa en Volvo al met de holografische bril experimenteren.

Microsoft demonstreert wat je met cloud computing in combinatie met kunstmatige intelligentie kan doen via www.captionbot.ai. Stuur een foto van pakweg een stoel of een zak chips, en de site weet wat het is.

Dag 2

De nieuwe Skype for business SDK laat appbouwers de functionaliteiten van Skype inbouwen zonder nood aan een aparte client.

Het pas overgenomen Xamarin is voortaan gratis beschikbaar bij Visual Studio 2015 update 2 en dit zowel voor Visual Studio Professional, Enterprise als de gratis Visual Studio Community Edition.

Office telt vandaag 1,2 miljard gebruikers (alle versies bij elkaar). Er zijn 340 miljoen downloads van de mobiele versie gebeurd. Skype zit momenteel aan 3 miljard gesprekken per dag.

Microsoft lanceert Azure Service Fabric. Een Microservices application platform voor schaalbare apps en services in de cloud en dit zowel op Azure als op Windows Service (on premise), op andere clouds. Later dit jaar worden de programming frameworks van de Service Fabric voor Linux ook open source.

Er is een preview van Azure Functions beschikbaar: een uitbreiding van de Azure platform services. Hiermee kunnen ontwikkelaars serverloos zogenaamde ‘event-driven solutions’ uitvoeren voor het web als voor mobile apps, IoT of big data projecten. Dit werkt zowel op Azure als met andere spelers of in je eigen datacenter. “Het zijn kleine snippets van code die triggers in gang zetten die bijvoorbeeld van IoT-toestellen afkomstig zijn”, verduidelijkt Mark Russinovich, CTO van Azure.

Microsoft geeft ook een preview van zijn Power BI Embedded. Hiermee kan je interactieve rapportages en visualisaties embedden in apps of toestellen.

Microsoft biedt voortaan enkele Azure IoT Starter Kits aan. De prijs, afhankelijk van de samenstelling ligt tussen de 50 en 160 dollar. Volgens Microsoft zijn ze ook in België te bestellen.

Office 2016 voor Mac krijgt plugins.

Build heeft voortaan ook lokale versies. Tot nu toe vond de conferentie altijd jaarlijks plaats in San Francisco maar Microsoft belooft ook events in Londen, Amsterdam, Barcelona, Warchau, Poona (Indië) en Melbourne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content