In sommige omstandigheden kunnen apps en games op Windows 11 tien tot vijftien procent trager draaien met een CPU van AMD. Beide bedrijven komen deze maand nog met een oplossing.

Nu Windows 11 formeel is gelanceerd bundelen we hier de voornaamste nieuwigheden van het systeem. De nieuwe interfaces, de nieuwe vereisten en wat we op termijn mogen verwachten.

Microsoft zal zijn nieuwste besturingssysteem Windows 11 vanaf dinsdag 5 oktober geleidelijk aan uitrollen naar pc's die daarvoor in aanmerking komen. Het gaat om een gratis upgrade. Ook zal Windows 11 voortaan standaard geïnstalleerd worden op een waaier aan nieuwe laptops en desktops.

Microsoft heeft voor het eerst een installatiebestand van Windows 11 vrijgegeven. Daarmee kunnen gebruikers eenvoudig het besturingssysteem op een nieuw toestel installeren.

Elk jaar rond deze tijd verschijnt er een nieuwe versie van Parallels Desktop. De software om op een Mac andere besturingssystemen te virtualiseren is alweer toe aan editie 17. De ontwikkelaars hadden er dit keer een serieuze kluif aan. Dat heeft uiteraard alles te maken met Windows 11 en Apples nieuwe M1-processor.

Wie in afwachting van de officiële lancering al wil experimenteren met Windows 11 kan dat. Maar zeer vaak ga je de foutmelding krijgen dat je systeem niet volstaat. Gelukkig valt dat mits enige digitale creativiteit te omzeilen.

Wie Windows 10 wil draaien op een Mac kan dat. Maar met Windows 11 wordt dat moeilijk, al bestaan er omwegen om het besturingssysteem met wat geluk aan de praat te krijgen.

Microsoft zal op 24 juni zijn volgende besturingssysteem voor laptops, desktops en tablets onthullen. Maar exact één week voor de officiële presentatie liggen de eerste screenshots door een lek al op straat. En daar zijn al aardig wat dingen uit af te leiden.

Windows 10 zou de laatste versie van Windows worden. Maar Microsoft hint nu zelf op een nieuwe versie van het besturingssysteem. Dat er iets groots op til staat, lijkt zeker.