We horen het graag: de visionaire statements van bedrijfsleiders die voorspellen dat binnenkort zowat elk tastbaar object op de een of andere manier van een internetaansluiting voorzien zal zijn.

Futurologen gaan doorgaans nog een stapje verder en zeggen bijvoorbeeld dat je al deze objecten zal kunnen bedienen via internet. Allemaal goed en wel, maar dan zal er toch goed nagedacht moeten worden over de stabiliteit van de verbinding en de services.

Deze week was het bijvoorbeeld prijs bij de online gamingdienst Xbox Live. Door een "onverwacht probleem" dat ontstond na een gepland onderhoud, konden gebruikers niet langer meer inloggen. Het gevolg: Xbox-gamefanaten konden zich niet langer online meten met hun vrienden en vijanden.

De storing ontstond rond vier uur 's ochtends en was naar verluidt pas rond acht uur 's avonds verholpen. Verdere details over het probleem en de oorzaak geeft het bedrijf overigens niet.Toegegeven: deze keer was het 'maar' een gameconsole en kun je de zaak misschien nog minimaliseren. Maar wanneer ik binnenkort een internet-enabled koelkast heb waarbij ik door een "onverwacht probleem" bij de serviceprovider gedurende een hele dag de deur niet meer kan openen, dan wil ik dat toch niet als een spelletje beschouwen dat kapot geraakt is.

We horen het graag: de visionaire statements van bedrijfsleiders die voorspellen dat binnenkort zowat elk tastbaar object op de een of andere manier van een internetaansluiting voorzien zal zijn. Futurologen gaan doorgaans nog een stapje verder en zeggen bijvoorbeeld dat je al deze objecten zal kunnen bedienen via internet. Allemaal goed en wel, maar dan zal er toch goed nagedacht moeten worden over de stabiliteit van de verbinding en de services. Deze week was het bijvoorbeeld prijs bij de online gamingdienst Xbox Live. Door een "onverwacht probleem" dat ontstond na een gepland onderhoud, konden gebruikers niet langer meer inloggen. Het gevolg: Xbox-gamefanaten konden zich niet langer online meten met hun vrienden en vijanden. De storing ontstond rond vier uur 's ochtends en was naar verluidt pas rond acht uur 's avonds verholpen. Verdere details over het probleem en de oorzaak geeft het bedrijf overigens niet.Toegegeven: deze keer was het 'maar' een gameconsole en kun je de zaak misschien nog minimaliseren. Maar wanneer ik binnenkort een internet-enabled koelkast heb waarbij ik door een "onverwacht probleem" bij de serviceprovider gedurende een hele dag de deur niet meer kan openen, dan wil ik dat toch niet als een spelletje beschouwen dat kapot geraakt is.