Alive Inside is een documentaire die toont wat er gebeurt als je patiënten met de ziekte van Alzheimer de hoofdtelefoon van een mp3-speler met hun favoriete muziek op de oren drukt.

De film Alive Inside: a story of Music & Memory van de Amerikaanse documentairemaker Michael Rossato-Bennett ging op 18 april 2012 in première in New York. Met de documentaire wil de regisseur het Music & Memory Project onder de aandacht brengen. Deze non-profitorganisatie zet zich in om iPods met gepersonaliseerde muziek te schenken aan ouderen en zieken in bejaardentehuizen om hun dagelijkse leven te verbeteren.

Bij het horen van hun favoriete muziek lijken de Alzheimerpatiënten, die de dagen doorgaans slaperig en in zichzelf gekeerd doorbrengen, op te leven. Volgens de bekende neuroloog Oliver Sachs, die meewerkte aan de documentaire, nestelt muziek zich dieper in het brein dan andere menselijke ervaringen: "Muziek wekt emoties op en emoties kunnen herinneringen uitlokken."

Een fragment uit Alive Inside toont hoe muziek een 92-jarige patiënt met dementie 'wakker' lijkt te schudden wanneer hij een koptelefoon krijgt opgezet. Niet alleen begint hij te bewegen, hij praat ook over wat muziek voor hem betekent en aan het eind zingt hij zelfs met luide stem zijn favoriete nummers.

Alive Inside is een documentaire die toont wat er gebeurt als je patiënten met de ziekte van Alzheimer de hoofdtelefoon van een mp3-speler met hun favoriete muziek op de oren drukt. De film Alive Inside: a story of Music & Memory van de Amerikaanse documentairemaker Michael Rossato-Bennett ging op 18 april 2012 in première in New York. Met de documentaire wil de regisseur het Music & Memory Project onder de aandacht brengen. Deze non-profitorganisatie zet zich in om iPods met gepersonaliseerde muziek te schenken aan ouderen en zieken in bejaardentehuizen om hun dagelijkse leven te verbeteren. Bij het horen van hun favoriete muziek lijken de Alzheimerpatiënten, die de dagen doorgaans slaperig en in zichzelf gekeerd doorbrengen, op te leven. Volgens de bekende neuroloog Oliver Sachs, die meewerkte aan de documentaire, nestelt muziek zich dieper in het brein dan andere menselijke ervaringen: "Muziek wekt emoties op en emoties kunnen herinneringen uitlokken." Een fragment uit Alive Inside toont hoe muziek een 92-jarige patiënt met dementie 'wakker' lijkt te schudden wanneer hij een koptelefoon krijgt opgezet. Niet alleen begint hij te bewegen, hij praat ook over wat muziek voor hem betekent en aan het eind zingt hij zelfs met luide stem zijn favoriete nummers.