145 euro of 199 dollar, dat is de prijs van de eerste echte Amazon tablet pc, Kindle Fire. Met die scherpe prijs lijkt de tabletmarkt volledig opengebroken te worden.

De Kindle Fire is een 7 inch-tablet - het formaat van een pocketboek zeg maar - die zo'n 400 gram weegt. Het toestel heeft een kleurenscherm (een resolutie van 1024x600) met aanraakbediening, een tweekernige processor en 8 GB geheugen. Niet veel, maar cloudspeler Amazon verwacht natuurlijk van de gebruiker dat die zoveel mogelijk in de cloud gaat bewaren. Tegen diezelfde achtergrond is de tablet ook uitgebreid uitgerust met eenvoudige toegangen tot clouddiensten voor films, muziek, boeken en dies meer.

De Amazon Kindle Fire draait op Android Gingerbread met een eigen Amazon-schil. Ook nieuw is de eigen webbrowser - Silk - die Amazon heeft geïntegreerd. Amazon herbekeek de architectuur van de traditionele browsers met in het achterhoofd dat een licht, weinig energieopslorpend toestel geen browser kan gebruiken die veel processorkracht gebruikt. Silk hanteert daarom voor beperkte taken de processorkracht op de browser, maar voor zware taken de kracht van de - jawel - cloud. Het wordt interessant te zien hoe dat concept zal werken.

Marktkenners voorspellen dat de Kindle Fire met de scherpe prijszetting van 199 dollar een zéér grote concurrent wordt voor de Apple iPad (de iPad 2 kost bij ons minimum 479 euro). Herinner u de recente stormloop op de HP TouchPad toen die plots nog 99 dollar bleek te kosten. En dat was dan nog voor een toestel (en besturingssysteem) dat binnenkort van de markt zal verdwijnen. De vraag is vooral of de gebruikers gaan kunnen leven met het kleine formaat van de Kindle Fire, de beperkte opslag op het toestel (8GB tegenover de minimum 16GB bij de iPad), het ontbreken van een camera, microfoon en zelfs 3G (het toestel ondersteunt voorlopig enkel wifi).

Ook niet te onderschatten: samen met de lancering van de Kindle Fire wordt ook een 'gewone' e-reader, met zwart-wit aanraakscherm, de Kindle Touch, gelanceerd. Die kost slechts 99 dollar. En de traditionele Kindle zonder touch gaat voortaan over de toonbank voor nauwelijks 79 euro. Gezien de reeds grote populariteit van die standaard e-boeklezer doen dergelijke prijzen vermoeden dat met die aankondigingen ook de markt voor e-boeken helemaal open ligt.

145 euro of 199 dollar, dat is de prijs van de eerste echte Amazon tablet pc, Kindle Fire. Met die scherpe prijs lijkt de tabletmarkt volledig opengebroken te worden. De Kindle Fire is een 7 inch-tablet - het formaat van een pocketboek zeg maar - die zo'n 400 gram weegt. Het toestel heeft een kleurenscherm (een resolutie van 1024x600) met aanraakbediening, een tweekernige processor en 8 GB geheugen. Niet veel, maar cloudspeler Amazon verwacht natuurlijk van de gebruiker dat die zoveel mogelijk in de cloud gaat bewaren. Tegen diezelfde achtergrond is de tablet ook uitgebreid uitgerust met eenvoudige toegangen tot clouddiensten voor films, muziek, boeken en dies meer. De Amazon Kindle Fire draait op Android Gingerbread met een eigen Amazon-schil. Ook nieuw is de eigen webbrowser - Silk - die Amazon heeft geïntegreerd. Amazon herbekeek de architectuur van de traditionele browsers met in het achterhoofd dat een licht, weinig energieopslorpend toestel geen browser kan gebruiken die veel processorkracht gebruikt. Silk hanteert daarom voor beperkte taken de processorkracht op de browser, maar voor zware taken de kracht van de - jawel - cloud. Het wordt interessant te zien hoe dat concept zal werken. Marktkenners voorspellen dat de Kindle Fire met de scherpe prijszetting van 199 dollar een zéér grote concurrent wordt voor de Apple iPad (de iPad 2 kost bij ons minimum 479 euro). Herinner u de recente stormloop op de HP TouchPad toen die plots nog 99 dollar bleek te kosten. En dat was dan nog voor een toestel (en besturingssysteem) dat binnenkort van de markt zal verdwijnen. De vraag is vooral of de gebruikers gaan kunnen leven met het kleine formaat van de Kindle Fire, de beperkte opslag op het toestel (8GB tegenover de minimum 16GB bij de iPad), het ontbreken van een camera, microfoon en zelfs 3G (het toestel ondersteunt voorlopig enkel wifi). Ook niet te onderschatten: samen met de lancering van de Kindle Fire wordt ook een 'gewone' e-reader, met zwart-wit aanraakscherm, de Kindle Touch, gelanceerd. Die kost slechts 99 dollar. En de traditionele Kindle zonder touch gaat voortaan over de toonbank voor nauwelijks 79 euro. Gezien de reeds grote populariteit van die standaard e-boeklezer doen dergelijke prijzen vermoeden dat met die aankondigingen ook de markt voor e-boeken helemaal open ligt.