Processorspecialist AMD gaat naast x86-type chips nu ook ARM-gesteunde processoren voor servers ontwikkelen en bouwen.

In 2003 zette Advanced Micro Devices (AMD) de wereld wat op zijn kop door Intel de loef af te steken met geoptimaliseerde x86-processorenin de Opteron familie, bestemd voor servers en supercomputers. In de marge van de ARM TechCon conferentie kondigde AMD aan samen met ARM-serverprocessoren op basis van de 64-bit ARM-architectuur te ontwikkelen, met een productie die in 2014 van start moet gaan.

De chips zullen gebruik maken van de nieuwe Cortex-A50 architectuur, en in het bijzonder de Cortex-A57 versie - de "krachtigste processor van ARM", aldus het bedrijf. Die chip moet zich lenen voor zowel topmodellen onder de smartphones, als serversystemen. Concreet zal AMD de architectuur uitbreiden met de Freedom Fabric technologie, die het verwierf door de overname van superserverbouwer Seamicro. Die interconnectietechnologie maakt de bouw van snelle, sterk geïntegreerde servers mogelijk.

Hoewel niet compatibel met x86-gerichte software, wordt de ARM-processor wel een mooie toekomst in datacenters voorspeld door zijn laag stroomverbruik. Bedrijven als Google of Facebook doen er alles aan om het stroomverbruik van hun datacenters omlaag te halen, en kijken vaak al actief naar alternatieven voor de huidige serversystemen. AMD mikt met de nieuwe ARM-gesteunde Opterons dan ook in eerste instantie op de 'cloud computing' en grote datacenter markten.

De ontwikkeling van meer webgesteunde en platformonafhankelijke of multi/crossplatform toepassingen opent voorts meer deuren voor niet-x86 gerichte systemen. Bij klassieke serverbouwers als HP en Dell leeft in ieder belangstelling voor de dergelijke systemen, met in hun labo's ongetwijfeld al de eerste prototypes.

Wel stellen marktanalisten zich vragen bij de slaagkansen van AMD om dit initiatief tot een commercieel succes te maken. Hoewel Intel er behoorlijk lang over deed om de oorspronkelijke AMD Opteron serverprocessoren bij te benen, liet AMD vervolgens steken vallen door gebrek aan valabele opvolgers. Het bedrijf heeft in de voorbije jaren onder meer een reeks afdankingen doorgevoerd. Anderzijds wordt wel erkend dat AMD meer dan andere ARM-gebruikers kernexpertises inzake serverprocessoren meebrengt.

Processorspecialist AMD gaat naast x86-type chips nu ook ARM-gesteunde processoren voor servers ontwikkelen en bouwen. In 2003 zette Advanced Micro Devices (AMD) de wereld wat op zijn kop door Intel de loef af te steken met geoptimaliseerde x86-processorenin de Opteron familie, bestemd voor servers en supercomputers. In de marge van de ARM TechCon conferentie kondigde AMD aan samen met ARM-serverprocessoren op basis van de 64-bit ARM-architectuur te ontwikkelen, met een productie die in 2014 van start moet gaan. De chips zullen gebruik maken van de nieuwe Cortex-A50 architectuur, en in het bijzonder de Cortex-A57 versie - de "krachtigste processor van ARM", aldus het bedrijf. Die chip moet zich lenen voor zowel topmodellen onder de smartphones, als serversystemen. Concreet zal AMD de architectuur uitbreiden met de Freedom Fabric technologie, die het verwierf door de overname van superserverbouwer Seamicro. Die interconnectietechnologie maakt de bouw van snelle, sterk geïntegreerde servers mogelijk. Hoewel niet compatibel met x86-gerichte software, wordt de ARM-processor wel een mooie toekomst in datacenters voorspeld door zijn laag stroomverbruik. Bedrijven als Google of Facebook doen er alles aan om het stroomverbruik van hun datacenters omlaag te halen, en kijken vaak al actief naar alternatieven voor de huidige serversystemen. AMD mikt met de nieuwe ARM-gesteunde Opterons dan ook in eerste instantie op de 'cloud computing' en grote datacenter markten. De ontwikkeling van meer webgesteunde en platformonafhankelijke of multi/crossplatform toepassingen opent voorts meer deuren voor niet-x86 gerichte systemen. Bij klassieke serverbouwers als HP en Dell leeft in ieder belangstelling voor de dergelijke systemen, met in hun labo's ongetwijfeld al de eerste prototypes. Wel stellen marktanalisten zich vragen bij de slaagkansen van AMD om dit initiatief tot een commercieel succes te maken. Hoewel Intel er behoorlijk lang over deed om de oorspronkelijke AMD Opteron serverprocessoren bij te benen, liet AMD vervolgens steken vallen door gebrek aan valabele opvolgers. Het bedrijf heeft in de voorbije jaren onder meer een reeks afdankingen doorgevoerd. Anderzijds wordt wel erkend dat AMD meer dan andere ARM-gebruikers kernexpertises inzake serverprocessoren meebrengt.