Het was CEO Lisa Su die op de technologiebeurs CES aankondigde wat het bedrijf dit jaar wil voorstellen. Vanaf 7 februari zal de Radeon VII (grafische chips) beschikbaar zijn. Midden dit jaar komt de derde generatie Ryzen chips uit, voor desktops, op 7nm, net zoals de volgende generatie EPYC serverchips.

De EPYC en RYZEN-reeks zijn gebaseerd op de Zen2 architectuur, een verbetering van de Zen-architectuur die in 2017 werd voorgesteld.

Lisa Su, president en CEO van AMD toont 3e generatie Ryzen desktop processor op CES 2019., REUTERS
Lisa Su, president en CEO van AMD toont 3e generatie Ryzen desktop processor op CES 2019. © REUTERS

Dat AMD drie chipreeksen op 7nm voorstelt is een stevige steek naar concurrenten zoals Intel en Nvidia. Intel liet eerder al verstaan dat het pas later dit jaar pc- en serverchips op 10nm zal kunnen aanbieden terwijl AMD nu een trapje hoger staat. Nvidia zou, volgens geruchten uit de sector, pas tegen 2020 op dat niveau komen.

Hoe kleiner het productieproces, hoe meer transistors er op een kleinere oppervlakte passen en hoe meer prestaties voor minder stroom er kunnen geleverd worden. Su liet dat tijdens haar presentatie ook verstaan en zei dat de 3e generatie Ryzen chips dertig procent minder stroom verbruiken dan de Core i9 chip van Intel.

Tegelijk liet ze ook ontvallen dat AMD een partnerschap met Google heeft om de grafische Radeon-chips te gebruike voor Project Stream, de videogame streamingdienst van het bedrijf.

Het was CEO Lisa Su die op de technologiebeurs CES aankondigde wat het bedrijf dit jaar wil voorstellen. Vanaf 7 februari zal de Radeon VII (grafische chips) beschikbaar zijn. Midden dit jaar komt de derde generatie Ryzen chips uit, voor desktops, op 7nm, net zoals de volgende generatie EPYC serverchips.De EPYC en RYZEN-reeks zijn gebaseerd op de Zen2 architectuur, een verbetering van de Zen-architectuur die in 2017 werd voorgesteld.Dat AMD drie chipreeksen op 7nm voorstelt is een stevige steek naar concurrenten zoals Intel en Nvidia. Intel liet eerder al verstaan dat het pas later dit jaar pc- en serverchips op 10nm zal kunnen aanbieden terwijl AMD nu een trapje hoger staat. Nvidia zou, volgens geruchten uit de sector, pas tegen 2020 op dat niveau komen.Hoe kleiner het productieproces, hoe meer transistors er op een kleinere oppervlakte passen en hoe meer prestaties voor minder stroom er kunnen geleverd worden. Su liet dat tijdens haar presentatie ook verstaan en zei dat de 3e generatie Ryzen chips dertig procent minder stroom verbruiken dan de Core i9 chip van Intel.Tegelijk liet ze ook ontvallen dat AMD een partnerschap met Google heeft om de grafische Radeon-chips te gebruike voor Project Stream, de videogame streamingdienst van het bedrijf.