Amerikaan die knippen & plakken uitvond, is overleden

© MvdV
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Computerpionier Larry Tesler is op 74-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan bedacht in de jaren 70 een manier om op de computer stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. ‘Cut, copy and paste’, noemde Tesler dat. Het principe is tegenwoordig niet meer weg te denken.

Toen Tesler zijn uitvinding deed, was hij in dienst bij Xerox. Hij had een hekel aan de omslachtige systemen waar hij mee moest werken, en wilde daarom dat er een eenvoudigere manier kwam.

Na zijn tijd bij Xerox ging Tesler aan de slag bij het jonge computerbedrijf Apple. Daar ontwikkelde hij de Lisa- en Macintosh-computers. Die zorgden ervoor dat het grote publiek kennismaakte met copy-pasten. Tesler werkte voor Apple ook aan de Newton MessagePad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken. Het toestel flopte, maar was wel de voorloper van de iPhone en de iPad.

Daarna ging Tesler naar Amazon en Yahoo!. ‘Ik word ten onrechte de vader van de grafische gebruikersomgeving van de Macintosh genoemd. Dat was ik niet. Maar een vaderschapstest zal me misschien wél aanwijzen als een van de grootouders”, zei hij daar zelf over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content