De AWARE-2 camera kan beelden vastleggen met gigapixel resolutie door 98 microcamera's te groeperen in één toestel.

Huidige digitale camera's hebben sensoren die beelden kunnen vastleggen tussen grofweg 8 en 40 megapixel. Ingenieurs van de Duke University in de V.S. ontwikkelen een camera die beelden opslaat in gigapixel. Momenteel kan de AWARE-2 camera beelden maken van 1 gigapixel ofwel 1.000 megapixel, maar de ingenieurs gaan ervan uit dat ze uiteindelijk 50 gigapixel beelden kunnen maken met de camera.

Om die hoge resolutie te bereiken gebruiken de ingenieurs geen nieuw soort lenzen of sensoren, maar bestaande elektronica. 98 microcamera's, elk met een 14 megapixel sensor, staan gegroepeerd rond een bolvormige lens. Samen nemen ze een gezichtsveld van circa 120 graden breed en 50 graden hoog in beeld. Door middel van beeldverwerking worden de 98 beelden samengevoegd tot één groot beeld.

Gigapixelfoto's zijn op zich niet nieuw, maar ze worden gemaakt door losse beelden samen te voegen tot één beeld. De AWARE-2 is de eerste camera waarmee dit mogelijk is met één toestel. Voorlopig is het nog een groot uitgevallen camera: hij meet 75 x 75 x 50 cm. In eerste instantie zal hij ingezet worden voor militaire doeleinden. De ontwikkelaars hopen de technologie door onder meer miniaturisering op termijn ook beschikbaar te maken voor commercieel gebruik. Hoe gedetailleerd de beelden zijn kan je bekijken aan de hand van enkele foto's via deze link.

De AWARE-2 camera kan beelden vastleggen met gigapixel resolutie door 98 microcamera's te groeperen in één toestel. Huidige digitale camera's hebben sensoren die beelden kunnen vastleggen tussen grofweg 8 en 40 megapixel. Ingenieurs van de Duke University in de V.S. ontwikkelen een camera die beelden opslaat in gigapixel. Momenteel kan de AWARE-2 camera beelden maken van 1 gigapixel ofwel 1.000 megapixel, maar de ingenieurs gaan ervan uit dat ze uiteindelijk 50 gigapixel beelden kunnen maken met de camera. Om die hoge resolutie te bereiken gebruiken de ingenieurs geen nieuw soort lenzen of sensoren, maar bestaande elektronica. 98 microcamera's, elk met een 14 megapixel sensor, staan gegroepeerd rond een bolvormige lens. Samen nemen ze een gezichtsveld van circa 120 graden breed en 50 graden hoog in beeld. Door middel van beeldverwerking worden de 98 beelden samengevoegd tot één groot beeld. Gigapixelfoto's zijn op zich niet nieuw, maar ze worden gemaakt door losse beelden samen te voegen tot één beeld. De AWARE-2 is de eerste camera waarmee dit mogelijk is met één toestel. Voorlopig is het nog een groot uitgevallen camera: hij meet 75 x 75 x 50 cm. In eerste instantie zal hij ingezet worden voor militaire doeleinden. De ontwikkelaars hopen de technologie door onder meer miniaturisering op termijn ook beschikbaar te maken voor commercieel gebruik. Hoe gedetailleerd de beelden zijn kan je bekijken aan de hand van enkele foto's via deze link.