Snowden vluchtte drie jaar geleden de Verenigde Staten uit nadat hij interne documenten van de CIA en NSA gelekt had naar journalisten. In de documenten werd bewijs getoond van binnenlandse afluisterpraktijken van die diensten. De documenten en het feit dat Snowden via Hong Kong naar Rusland vluchtte zorgde wereldwijd voor opschudding.

De acties van de nu 33-jarige Snowden hebben volgens het onderzoek van de inlichtingencommissie ''enorme schade aan de Amerikaanse veiligheid toegebracht". Volgens de commissie hadden de meeste documenten die Snowden lekte niets te maken met privacy van Amerikaanse burgers, maar brachten die juist Amerikaanse troepen en de strijd tegen terrorisme in gebvaar.

Hij zou volgens het onderzoek naast zijn 'verraad' hebben gelogen over zijn afkomst en conflicten hebben gehad met collega's.

De commissie beschouwt Snowden bepaald niet als klokkenluider, zoals hij zichzelf in interviews heeft beschreven. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem. Snowden verblijft voor zover bekend in Moskou, maar vroeg eerder deze week gratie aan president Barack Obama.

Na het verschijnen van het rapport van de inlichtingencommissie trok Snowden naar Twitter om een en ander recht te zetten.

De timing van het verschijnen van het onderzoek is op zijn minst opmerkelijk, aangezien er morgen in de Verenigde Staten een film over Edward Snowden verschijnt. Die film schetst een positief beeld van Snowden, terwijl de Amerikaanse overheid met dit rapport het tegenovergestelde wil laten blijken.

(ANP/WK)

Snowden vluchtte drie jaar geleden de Verenigde Staten uit nadat hij interne documenten van de CIA en NSA gelekt had naar journalisten. In de documenten werd bewijs getoond van binnenlandse afluisterpraktijken van die diensten. De documenten en het feit dat Snowden via Hong Kong naar Rusland vluchtte zorgde wereldwijd voor opschudding.De acties van de nu 33-jarige Snowden hebben volgens het onderzoek van de inlichtingencommissie ''enorme schade aan de Amerikaanse veiligheid toegebracht". Volgens de commissie hadden de meeste documenten die Snowden lekte niets te maken met privacy van Amerikaanse burgers, maar brachten die juist Amerikaanse troepen en de strijd tegen terrorisme in gebvaar. Hij zou volgens het onderzoek naast zijn 'verraad' hebben gelogen over zijn afkomst en conflicten hebben gehad met collega's.De commissie beschouwt Snowden bepaald niet als klokkenluider, zoals hij zichzelf in interviews heeft beschreven. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem. Snowden verblijft voor zover bekend in Moskou, maar vroeg eerder deze week gratie aan president Barack Obama.Na het verschijnen van het rapport van de inlichtingencommissie trok Snowden naar Twitter om een en ander recht te zetten. De timing van het verschijnen van het onderzoek is op zijn minst opmerkelijk, aangezien er morgen in de Verenigde Staten een film over Edward Snowden verschijnt. Die film schetst een positief beeld van Snowden, terwijl de Amerikaanse overheid met dit rapport het tegenovergestelde wil laten blijken.(ANP/WK)