De regels die in het Obama-tijdperk werden ingevoerd om netneutraliteit te beschermen werden in december door de Amerikaanse telecomwaakhond FCC afgevoerd. Daardoor hoeven providers als AT&T, Comcast en Verizon vanaf 11 juni het internetverkeer niet meer gelijk te behandelen.

De Democraten keerden zich tegen die beslissing en senator Ed Markey diende een resolutie in om de afschaffing alsnog terug te draaien. De Democraten vormen een minderheid in de Senaat, maar ook twee onafhankelijke leden en drie Republikeinse senatoren schaarden zich achter het initiatief. Daardoor werd de resolutie aangenomen met 52 stemmen voor en 47 tegen.

Nu de omkeerprocedure in gang gezet is, zal een gelijkaardige stemming volgen in het Huis van Afgevaardigden. Daar hebben de Republikeinen een comfortabelere meerderheid. Er zouden al 25 Republikeinen moeten overtuigd worden om voor te stemmen. En mocht het toch zo ver komen, dan kan president Donald Trump nog zijn vetorecht gebruiken.

De regels die in het Obama-tijdperk werden ingevoerd om netneutraliteit te beschermen werden in december door de Amerikaanse telecomwaakhond FCC afgevoerd. Daardoor hoeven providers als AT&T, Comcast en Verizon vanaf 11 juni het internetverkeer niet meer gelijk te behandelen.De Democraten keerden zich tegen die beslissing en senator Ed Markey diende een resolutie in om de afschaffing alsnog terug te draaien. De Democraten vormen een minderheid in de Senaat, maar ook twee onafhankelijke leden en drie Republikeinse senatoren schaarden zich achter het initiatief. Daardoor werd de resolutie aangenomen met 52 stemmen voor en 47 tegen. Nu de omkeerprocedure in gang gezet is, zal een gelijkaardige stemming volgen in het Huis van Afgevaardigden. Daar hebben de Republikeinen een comfortabelere meerderheid. Er zouden al 25 Republikeinen moeten overtuigd worden om voor te stemmen. En mocht het toch zo ver komen, dan kan president Donald Trump nog zijn vetorecht gebruiken.