Twee Amerikaanse senatoren willen hard optreden tegen de fiscale vlucht van een van de Facebook-oprichters. Ze hebben een wettekst klaar die de toegang tot de Verenigde Staten verbiedt voor mensen die omwille van fiscale redenen afzien van de Amerikaanse nationaliteit. Bovendien zouden ze een taks van 30 procent op hun investeringen in de VS moeten ophoesten.

Eduardo Saverin zag in september af van het Amerikaans staatsburgerschap om zich in Singapore te vestigen. Met het oog op de beursgang van Facebook menen de democratische senatoren Chuck Schumer en Bob Casey dat die beslissing werd ingegeven door fiscale overwegingen.

"Eduardo Saverin wil de VS 'defrienden' om geen belastingen te moeten betalen. En wij gaan hem daar niet zomaar mee laten wegkomen", stelde Schumer tijdens een persconferentie. "Senator Casey en ikzelf hebben een statusupdate voor hem: betaal je belastingen of zet geen voet meer in de Verenigde Staten", klonk het met een verwijzing naar het Facebook-vocabularium.

In een communiqué dat door zijn woordvoerder in New York werd verspreid, vindt Saverin het "vervelend dat zijn persoonlijke keuze tot een publiek debat heeft geleid, dat niet op feiten is gebaseerd, maar enkel op speculaties en desinformatie". Saverin preciseert dat hij dat hij de Amerikaanse fiscus het verschuldigde bedrag zal blijven betalen, namelijk "honderden miljoenen dollar" op inkomsten die hij verdiende toen hij nog een Amerikaanse burger was.

Volgens beide senatoren zou Saverin 67 tot 100 miljoen dollar aan belastingen ontlopen bij de beursgang van Facebook. De 30-jarige Saverin, van Braziliaanse komaf, creëerde in 2004 samen met Mark Zuckerberg en andere vrienden de sociale netwerksite aan de universiteit van Harvard. Hij zou slechts 2 tot 4 procent van de aandelen van het Californische bedrijf in handen hebben, al zijn die volgens sommige bronnen 3,4 miljard dollar waard.

Bron: Belga

Twee Amerikaanse senatoren willen hard optreden tegen de fiscale vlucht van een van de Facebook-oprichters. Ze hebben een wettekst klaar die de toegang tot de Verenigde Staten verbiedt voor mensen die omwille van fiscale redenen afzien van de Amerikaanse nationaliteit. Bovendien zouden ze een taks van 30 procent op hun investeringen in de VS moeten ophoesten. Eduardo Saverin zag in september af van het Amerikaans staatsburgerschap om zich in Singapore te vestigen. Met het oog op de beursgang van Facebook menen de democratische senatoren Chuck Schumer en Bob Casey dat die beslissing werd ingegeven door fiscale overwegingen. "Eduardo Saverin wil de VS 'defrienden' om geen belastingen te moeten betalen. En wij gaan hem daar niet zomaar mee laten wegkomen", stelde Schumer tijdens een persconferentie. "Senator Casey en ikzelf hebben een statusupdate voor hem: betaal je belastingen of zet geen voet meer in de Verenigde Staten", klonk het met een verwijzing naar het Facebook-vocabularium. In een communiqué dat door zijn woordvoerder in New York werd verspreid, vindt Saverin het "vervelend dat zijn persoonlijke keuze tot een publiek debat heeft geleid, dat niet op feiten is gebaseerd, maar enkel op speculaties en desinformatie". Saverin preciseert dat hij dat hij de Amerikaanse fiscus het verschuldigde bedrag zal blijven betalen, namelijk "honderden miljoenen dollar" op inkomsten die hij verdiende toen hij nog een Amerikaanse burger was. Volgens beide senatoren zou Saverin 67 tot 100 miljoen dollar aan belastingen ontlopen bij de beursgang van Facebook. De 30-jarige Saverin, van Braziliaanse komaf, creëerde in 2004 samen met Mark Zuckerberg en andere vrienden de sociale netwerksite aan de universiteit van Harvard. Hij zou slechts 2 tot 4 procent van de aandelen van het Californische bedrijf in handen hebben, al zijn die volgens sommige bronnen 3,4 miljard dollar waard. Bron: Belga